Hlavní obsah

Vyděračské viry na vzestupu, patří mezi nejrozšířenější hrozby na světě

Novinky, chm

Škodlivé kódy z rodiny ransomware, jak jsou označovány vyděračské viry, se vůbec poprvé dostaly na přední příčky žebříčku nejrozšířenějších počítačových hrozeb. To jinými slovy znamená, že kyberzločincům se daří tyto nezvané návštěvníky propašovávat do cizích PC stále častěji. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Check Point.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejrozšířenějším virem vůbec byl v září Conficker, jak Novinky informovaly již dříve. [celá zpráva]

Druhá příčka pak patří škodlivému kódu Satily a třetí právě vyděračskému viru. „Vůbec poprvé se v rámci výzkumu dostal ransomware do Top 3 nejrozšířenějších malwarových rodin. Ransomware Locky byl zodpovědný v průběhu září za 6 procent všech detekovaných útoků po celém světě,“ prohlásil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Celkově útoky ransomwaru za září stouply o 13 procent. Právě Locky dělá bezpečnostním expertům velké vrásky na čele. Používá totiž poměrně sofistikované šifrování. Jde o obdobu toho, jaké používají finanční instituce při zabezpečení plateb po internetu.

Výkupné neplatit

V případě Lockyho kyberzločinci infikují systém e-mailem s wordovou přílohou, která obsahuje škodlivé makro. Jakmile uživatel soubor otevře, makro spustí skript, který stáhne spustitelný škodlivý soubor, nainstaluje se na počítač oběti a vyhledává soubory, které šifruje. Uživatel potom ani neví, že útok začal právě kliknutím na e-mailovou přílohu.

Kyberzločinci se pak zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Ostražití by před vyděračskými viry neměli být pouze majitelé klasických počítačů. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Česko je v hledáčku pirátů stále častěji

Společně se statistikami nejrozšířenějších virových hrozeb zveřejnila společnost Check Point také žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

A pro tuzemské uživatele tato data nevyznívají ani trochu pozitivně. „Česká republika se v září umístila na 72. pozici, což je vzestup o 16 míst a posun mezi méně bezpečné země. O 16 míst se posunulo mezi méně bezpečné země i Slovensko, které je nyní na 61. pozici,“ konstatoval Řeháček.

„Naopak nejvýrazněji se mezi bezpečnější země posunul Kazachstán, který klesl o 47 míst na 55. pozici. Největší posun mezi nebezpečnější země zaznamenalo Portoriko, které se posunulo o 55 míst na 47. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila Botswana, která poskočila o 19 míst,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám