Hlavní obsah

Obama uvažuje o odpovědi na údajné ruské hackerské útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama zváží škálu možných odpovědí na ruské hackerské útoky proti americkým politickým organizacím, případná odveta ale nemusí být nikdy veřejně oznámena. Uvedl to mluvčí Bílého domu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Existuje řada reakcí, které jsou k dispozici, a prezident bude zvažovat přiměřenou odpověď,” řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One. „Je jistě možné, že si vybere možnosti, které nikdy neoznamujeme,” dodal podle agentury Reuters.

Americká vláda v pátek vůbec poprvé oficiálně obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit americké prezidentské volby, které se budou konat 8. listopadu.

Učinila tak ve společném prohlášení ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele zpravodajských služeb USA Jamese Clappera. Rusko vzápětí označilo obvinění za nesmyslné a nepodložené. Podle ruské diplomacie jde o politickou objednávku rozdmýchávající protiruskou hysterii.

Rusko se k aktivitám nehlásí

Bílý dům dosud Moskvu za hackerské útoky nekritizoval, i když z pokusů o ovlivnění amerických prezidentských voleb obvinila Rusko skupina vlivných amerických kongresmanů. Rusko se k žádným podobným aktivitám nehlásí a podíl na nich odmítá.

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou v poslední době napjaté mimo jiné kvůli situaci v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám