Hlavní obsah

Vyděračské viry ještě neřekly poslední slovo. Nová verze straší neuhrazenými pohledávkami

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různé verze vyděračských virů, které jsou souhrnně označovány jako ransomware, terorizují uživatele už několik let. Na řadu z nich sice bezpečnostní experti našli lék, kyberzločinci však stále vytvářejí nové a nové verze. Škodlivé kódy, které tahají z uživatelů nemalé peníze, tak rozhodně ještě neřekly poslední slovo.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ukazuje to například vylepšená verze ransomwaru RAA, před kterou v úterý varovali bezpečnostní experti antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Tento nezvaný návštěvník začal kolovat internetem už v polovině letošního roku. Jeho nová verze je však výrazně schopnější. Dokáže totiž zašifrovat data i na počítačích, které nemají přístup k internetu. Dříve přitom museli samotný útok spustit kyberzločinci na dálku – přednastaveným příkazem uloženým na serveru.

Vylepšená varianta se zároveň snaží oklamat různé bezpečnostní aplikace v počítači. Šíří se totiž nejčastěji jako příloha nevyžádaného e-mailu. Tu útočníci zaheslují a uživatel ji musí sám otevřít pomocí přístupového kódu, který je napsán v samotné zprávě. Na zaheslované archivy je totiž většina antivirových programů krátká.

Nezaplacené pohledávky

Kvůli heslu se mohou příjemci nevyžádané zprávy navíc milně domnívat, že nejde o žádný podvod. Zaheslované archivy jsou totiž například v podnicích běžně používány k tomu, aby se k datům nedostal nikdo neoprávněný.

Právě na podniky nová verze ransomwaru RAA cílí. Příjemce nevyžádaných e-mailů se totiž snaží vyděsit tím, že mají nezaplacené platby dodavatelům. Dokument v příloze má dokazovat, že je tomu skutečně tak.

Pokud archiv uživatelé skutečně otevřou, pustí si tím nevědomky do svého počítače nezvaného návštěvníka. Samotný útok pak již probíhá podle tradičního scénáře. Nejprve začne RAA šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování dat musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného ale nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Za odšifrování chtějí 14 000 Kč

Vyděrači navíc nejsou žádní troškaři, za odšifrování požadují jeden bitcoin, což představuje při aktuálním kurzu více než 14 000 korun. Znovu je ale nutné zdůraznit, že zmiňovanou částku by lidé v žádném případě platit neměli. Útočníci jen shrábnou peníze a pak zmizí.

Kromě vyděračského viru RAA se v archivu ukrývá zároveň také trojský kůň Pony. Ten dokáže krást hesla prakticky ze všech e-mailových klientů. Podvodníci se pak s pomocí tohoto nezvaného návštěvníka snaží šířit vyděračský virus jménem postiženého uživatele i na další jeho známé.

Z výše uvedeného vyplývá, že před strašícím e-mailem o nezaplacených pohledávkách by se měli mít uživatelé na pozoru i v případě, kdy přijde od skutečně známých uživatelů. Ve skutečnosti se za něj totiž mohou vydávat počítačoví piráti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám