Hlavní obsah

Danger je nejrozšířenější virovou hrozbou v Česku, šíří se přes nevyžádané e-maily

Novinky, ort

Na pozoru by se měli mít uživatelé před počítačovým virem zvaným Danger. Tento nezvaný návštěvník se totiž v Česku šíří doslova jako lavina, a to především skrze nevyžádané e-maily. V žebříčku nejrozšířenějších hrozeb antivirové společnosti Eset mu aktuálně patří absolutní prvenství.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nebezpečný virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Tyto škodlivé kódy začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane. Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou.

Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Útočníci mohou zařízení ovládat na dálku

Druhou nejrozšířenější hrozbou je škodlivý kód Nemucod. „Společnost Eset v srpnu zaznamenala jeho novou verzi, která šíří do infikovaných zařízení tzv. backdoor, jenž umožňuje útočníkovi toto zařízení ovládat na dálku a bez vědomí jeho majitele,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Přestože malwaru Nemucod patří ve statistikách hned druhá příčka, jeho podíl mezi zachycenými hrozbami byl pouze 5,4 procenta. I to dosvědčuje, jak velkou hrozbu představuje škodlivý kód Danger, který aktuálně statistikám vévodí.

Třetí místo pak patří viru Java/Adwind. Ten funguje také jako zadní vrátka do systému a je nejčastěji zneužíván pro napadání bankovních účtů. „Celkově představoval 3,8 procenta detekovaných případů,“ doplnil Dvořák.

Seznam deseti nejrozšířenějších hrozeb za měsíc srpen naleznete v tabulce níže:

Deset nejrozšířenějších počítačových hrozeb – srpen 2016
1.JS/Danger.ScriptAttachment (45,26 %)
2.JS/TrojanDownloader.Nemucod (5,4 %)
3.Java/Adwind (3,8 %)
4.PDF/Fraud (3,57 %)
5.VBA/TrojanDownloader.Agent.BOB (2,7 %)
6.VBA/TrojanDownloader.Agent.BRC (2,22 %)
7.VBA/TrojanDownloader.Agent.BPQ (2,06 %)
8.VBA/TrojanDownloader.Agent.BOJ (1,8 %)
9.VBA/TrojanDownloader.Agent.BNH (1,77 %)
10.VBA/TrojanDownloader.Agent.BPB (1,62 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám