Hlavní obsah

Zákeřný virus odposlouchával hovory a kradl zprávy. Apple jej odstřihl

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odposlouchávat hovory, krást zprávy a monitorovat okolí chytrého telefonu pomocí zabudovaného fotoaparátu. To všechno dokázal zákeřný virus, který cílil na platformu iOS, tedy na chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Applu se však tohoto nezvaného návštěvníka podařilo odsunout na druhou kolej. Upozornil na to server Phys.org.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákeřného mobilního viru si patrně jako první všiml aktivista pro lidská práva Ahmed Mansoor. Na jeho iPhone totiž přišla SMS zpráva, která odkazovala na internetové stránky s detaily o mučení vězňů ve Spojených arabských emirátech.

Kdyby na odkaz Mansoor klikl, nevědomky by si do svého přístroje pustil špionážní software, který na webu číhal. Do přístroje by se záškodník dostal tak snadno kvůli chybě, kterou iPhony a iPady obsahovaly.

Aktivista se však místo toho obrátil na bezpečnostní výzkumníky ze společnosti Citizen Lab, kteří utajovanou hrozbu odkryli a zmapovali. Všechna získaná data pak předali zástupcům společnosti Apple, kteří pohotově zareagovali a vydali mimořádnou bezpečnostní záplatu.

V současnosti by tak zákeřný virus již neměl pro uživatele s aktualizovaným systémem představovat riziko. V případě, že lidé mají nějakou starší variantu iOS, měli by provést z bezpečnostních důvodů aktualizaci na nejnovější verzi.

Stopy vedou do Izraele

Výzkumníkům ze společnosti Citizen Lab se mezitím podařilo vystopovat i údajného tvůrce viru. Podle nich stopy vedou k izraelské společnosti NSO Group, která se na vývoj podobných záškodnických programů specializuje.

Svůj špionážní software tento izraelský podnik běžně prodává například různým tajným službám a dalším vládním institucím. Zástupci společnosti NSO Group se odmítli k celé kauze oficiálně vyjádřit. Nepotvrdili tedy ani to, zda byl zákeřný virus skutečně vyvinut v jejich laboratořích.

Pikantní na celé kauze je i to, že Mansoor podobným útokům zákeřných virů čelí poměrně často. Přes e-mail se snažili do jeho počítače propašovat počítačoví piráti špionážní programy už v letech 2011 a 2012. Je to dáno bezpochyby i tím, že Mansoor je ve Spojených arabských emirátech jedním z mála aktivistů, který otevřeně bojuje za demokracii a svobodu tisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám