Hlavní obsah

Virus nakazil statisíce mobilů. Kyberzločinci zneužívají populární aplikaci Prisma

Novinky, chm

Prisma je bezesporu jednou z nejpopulárnějších mobilních aplikací letošního léta. Toho si všimli také počítačoví piráti, kteří začali internetem šířit její podvodné verze. Nachytat se nechaly statisíce lidí, uvedli bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

Článek

Zachycené podvodné aplikace byly určeny výhradně pro operační systém Android. Tak velké množství telefonů – dohromady více než 1,5 miliónu – se kyberzločincům podařilo nakazit především proto, že falešné programy propašovali také na oficiální obchod Google Play.

„Většina falešných aplikací Prisma detekovaných na Google Play neměla žádnou funkci pro úpravu fotografií. Místo toho zobrazovaly pouze reklamy, varování nebo falešné průzkumy a nabádaly uživatele, aby poskytli své osobní údaje, nebo si zaplatili falešné a drahé služby prostřednictvím prémiových SMS,“ uvedl Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti Eset.

Některé verze obsahují downloader

Některé verze podvodných aplikací nicméně obsahují downloader, prostřednictvím kterého jsou počítačoví piráti schopni do zařízení dostat další nezvané návštěvníky. „Za nejnebezpečnější falešnou verzi aplikace Prisma, jež se vyskytla na Google Play předtím, než byla uvolněna pravá aplikace, považuje společnost Eset aplikaci, která obsahuje malware detekovaný jako Android/TrojanDownloader.Agent.GY,“ konstatoval Šnajdr.

„Ten po infiltraci odesílá informace o napadeném zařízení svému řídícímu serveru a na základě vzdálených příkazů stahuje další moduly a aktivuje je,“ doplnil bezpečnostní expert s tím, že v současnosti již byla tato nebezpečná aplikace z Google Play stažena.

Podvodné aplikace obsahující downloader se nicméně v současnosti mohou šířit přes neoficiální zdroje.

Se snahou podvodníků o šíření podvodných aplikací se mohou uživatelé setkat také u dalších populárních programů. „V podobných případech je třeba být obezřetnější než obvykle. Nad rámec základních doporučení si důkladně zkontrolujte například název dané aplikace a jméno vývojáře. Vše musí přesně souhlasit, nikoli se jen podobat skutečným názvům,“ uzavřel Šnajdr.

Co umí aplikace Prisma?

Aplikace Prisma dovede proměnit obyčejné fotky doslova v umění. Umělá inteligence prý dovede v chytrém telefonu analyzovat jednotlivé aspekty fotografie a pomocí přednastavených algoritmů je převede do umělecké podoby. Samoučící neuronová síť, která malby vytváří, pracuje v cloudovém prostředí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

Zní to poměrně složitě, v praxi je to ale naopak jednoduché. Prisma dokáže například obyčejný portrét převést tak, jako kdyby jej nakreslil nějaký slavný světový malíř.

V aplikaci si uživatelé mohou nastavit, do jakého stylu nebo uměleckého žánru chtějí svoji fotografii přemalovat. Vybírat je přitom možné i z konkrétních malířů a grafiků. V některých případech se přitom momentky změní doslova k nepoznání.

Více se o aplikaci Prisma dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám