Hlavní obsah

Umělá inteligence mění obyčejné fotografie v umění

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z velkých hitů letošního léta je mobilní hra Pokémon Go. Vedle ní se ale nebývalé popularitě těší v posledních týdnech také aplikace Prisma, která je k dispozici pro chytré telefony i počítačové tablety. Ta dokáže díky umělé inteligenci proměnit obyčejné fotky doslova v umění.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

Článek

Umělá inteligence prý dovede v chytrém telefonu analyzovat jednotlivé aspekty fotografie a pomocí přednastavených algoritmů je převede do umělecké podoby. Samoučící neuronová síť, která malby vytváří, pracuje v cloudovém prostředí.

Zní to poměrně složitě, v praxi je to ale naopak jednoduché. Prisma dokáže například obyčejný portrét převést tak, jako kdyby jej nakreslil nějaký slavný světový malíř.

Ani ten nejrychlejší telefon podle všeho ale nemá dostatečný výkon, aby tak náročné výpočty zvládl. Právě se používá umělá inteligence, která je umístěna na serverech tvůrců – tedy v cloudu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Prisma

V aplikaci si uživatelé mohou natavit, do jakého stylu nebo uměleckého žánru chtějí svoji fotografii přemalovat. Vybírat je přitom možné i z konkrétních malířů a grafiků. V některých případech se přitom momentky změní doslova k nepoznání.

Aplikace Prisma byla doposud k dispozici výhradně pro zařízení s operačním systémem iOS od Applu, tedy pro iPhony a iPady. V pondělí ji však tvůrci zpřístupnili také pro Android a Windows.

Fotografický program je primárně určen pro chytré telefony, využívat jej ale pochopitelně mohou také majitelé tabletů s podporovanými platformami. Stahovat Prismu je možné prostřednictvím odkazů níže:

Reklama

Výběr článků

Načítám