Hlavní obsah

FBI člověka bezpečně pozná podle duhovky

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na otisky prstů, existuje snadnější způsob, jak identifikovat člověka. Už se začíná používat ve velkém. Řeč je o technologii snímání oční duhovky, kterou již několik let využívá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Snímání oční duhovky existuje více než 25 let, nyní se však stává rychlou, snadnou a relativně bezchybnou technologií,“ uvádějí webové stránky seeker.com. Ne každý ji však vítá, zejména když se dostane do rukou bezpečnostních složek.

Oční duhovka se totiž snímala zatčeným lidem ve Spojených státech a v databázi už je zaznamenáno téměř 430 tisíc lidí.

Takovou technologii potřebujeme, abychom vypátrali zločince
FBI

„Co před třemi lety začalo jako zkušební projekt, přerostlo do databáze bez jakékoli veřejné debaty či kontroly,“ uvádí dle BBC Americký svaz pro občanské svobody.

Kritizovaný projekt začal ve Spojených státech v září 2013, Federální úřad pro vyšetřování na něm spolupracoval s úřady v Texasu, Missouri a Kalifornii. Jen v Kalifornii se denně nasnímalo 189 duhovek. „Takovou technologii potřebujeme, abychom vypátrali zločince a chytili recidivisty a podezřelé, kteří se snaží maskovat svou identitu,“ zní stanovisko FBI.

Snad se tedy nedočkáme doby, kdy nám budou úřady na každém kroku doslova koukat do očí.

Reklama

Výběr článků

Načítám