Hlavní obsah

Rusové odhalili obří kyberšpionáž. Po útočnících se slehla zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý případ kybernetické špionáže řeší Ruská tajná služba FSB. Ta v sobotu oznámila, že hackerský útok byl cílen na zhruba dvě desítky ruských úřadů, ale také na vědecké instituce, vojenská zařízení a zbrojní firmy. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nezvaný návštěvník propašovaný do počítačových systémů se stylem podobá dalším případům kybernetické špionáže proti Rusku a dalším zemím, uvedla FSB. Tajná služba prý odhalila veškeré oběti útoku, minimalizovala nebezpečí a jeho následky.

Další detaily však vyšetřovatelé nechtěli prozradit s ohledem na probíhající vyšetřování.

Odkud útok pocházel, zatím není vůbec jasné. Po útočnících se totiž slehla zem.

Hackeři útočili i na Clintonovou

FSB přišla s tímto oznámením několik hodin poté, co hackeři podle agentury Reuters pronikli do počítačové sítě používané kampaní americké demokratické kandidátky na prezidentský úřad Hillary Clintonové.

Mluvčí kampaně Clintonové uvedl, že hackeři pronikli do analytického programu DNC, který kampaň spolu s řadou dalších institucí využívá. Dodal však, že zatím neexistují žádné důkazy o průniku do interních systémů kampaně.

Foto: John Sommers Ii, Reuters

Hillary Clintonová

Reklama

Výběr článků

Načítám