Hlavní obsah

Olympiáda nahrává počítačovým pirátům

Novinky, ort

Už za dva měsíce odstartují letní olympijské hry v Riu de Janeiru. Právě nedočkaví sportovní fanoušci by se ale měli mít na pozoru, protože na ně na internetu v poslední době líčí pasti počítačoví piráti. Snaží se tak vylákat citlivé údaje i propašovat škodlivé kódy do cizích počítačů.

Foto: Profimedia.cz

Olympijské kruhy (ilustrační foto)

Článek

Na rostoucí riziko kybernetických útoků v souvislosti s hrami v Riu upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky Lab. Ti zachytili první nevyžádané e-maily už v minulém roce, v posledních týdnech ale počet rozeslaných spamů stoupá.

Nejčastěji se kyberzločinci snaží důvěřivce nalákat na výhru vstupenek v soutěži, kterou organizovaly Mezinárodní olympijský výbor a brazilská vláda. Tvrdí, že právě jejich e-mail byl náhodně vybrán z obřího seznamu účastníků.

Ve spamové zprávě se nachází odkaz na formulář, který je nutné k převzetí „ceny“ vyplnit. Pokud to uživatelé skutečně udělají, nevědomky tak poskytnou počítačovým pirátům všechny citlivé údaje.

Podezřele levné vstupenky

Ještě větší riziko nicméně představují nejrůznější podvodné weby, které nabízejí vstupenky na olympiádu za podezřele nízkou cenu. Na nich totiž podvodníci vyzývají uživatele, aby v informacích o objednávce vyplnili také údaje o své platební kartě.

Tím pochopitelně dají kyberzločincům do rukou vše, co potřebují, aby mohli lidem vybílit bankovní účet.

Počítačoví piráti jsou dokonce tak vynalézaví, že objednávku potvrdí své oběti do e-mailu s tím, že samotné lístky dorazí za dva až tři týdny. Uživatelé tak mohou nabýt falešného pocitu bezpečí, ve skutečnosti ale nechají podvodníkům dostatek času, aby mohli účet vybílit.

Před weby nabízejícími až podezřele levné vstupenky a před nevyžádanými zprávami týkajícími se olympijských her by se tedy měli mít uživatelé na pozoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám