Hlavní obsah

Počítačoví piráti zneužívají chybu Flash Playeru. Mohou ovládnout cizí zařízení

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritická bezpečnostní chyba byla odhalena v programu Flash Player od společnosti Adobe. Ten slouží k přehrávání videí na internetu a po celém světě jej používají milióny lidí. Zranitelnost, kterou již počítačoví piráti zneužívají, navíc není možné snadno opravit. Záplata zatím chybí.

Článek

Před novou kritickou zranitelností varoval server Security Week. Ten zároveň upozornil, že oprava nebezpečné trhliny bude vydána nejdříve v noci ze čtvrtka na pátek.

To je poměrně velký problém, protože na trhlinu se již kyberzločinci zaměřili. „Zranitelnost je již aktivně využívána útočníky. Může být zneužita ke spuštění malwaru, díky kterému mohou počítačoví piráti převzít kontrolu nad zařízením,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Mohou odchytávat hesla i krást data

Jinými slovy to znamená, že kyberzločinci mohou snadno přistupovat k datům uloženým na pevném disku nebo například odchytávat přihlašovací údaje k různým službám, případně jim převzetí kontroly nad napadeným strojem dovoluje přesměrovat internetový provoz na podvodné stránky obsahující další škodlivé kódy.

Ohroženi jsou uživatelé prakticky všech podporovaných platforem, tedy Windows, Mac OS X, Linuxu i Chrome OS.

Flash Player si počítačoví piráti nevybrali náhodou. Tento populární přehrávač videí na internetu používají milióny lidí na celém světě, díky čemuž mohou být kyberzločinci během svých útoků velmi úspěšní. S jediným virem totiž mohou napadnout relativně velké množství uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám