Hlavní obsah

Nový virus se šíří Facebookem jako lavina

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova jako lavina se Facebookem šíří nový virus, před kterým v pátek varovala antivirová společnost Eset. Je velmi zákeřný, protože dokáže krást na této sociální síti uživatelské profily. Pak se automaticky šíří mezi další přátele. Virus se maskuje za doplněk pro internetový prohlížeč Google Chrome.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Útočníci se pomocí technik sociálního inženýrství snaží přesvědčit uživatele Facebooku, aby si přehrál video, které je nejčastěji nazváno My first video, My video či Privat video. Po kliknutí na odkaz se otevře falešná internetová stránka podobná YouTube, která místo přehrání videa žádá o instalaci infikovaného pluginu My Gif, neboť jinak nebude údajné video možné přehrát,“ vysvětlil Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Útok je zákeřný především proto, že doplněk My Gif skutečně existuje a s počítačovými piráty nemá nic společného. V internetovém prohlížeči standardně slouží ke snadnému vytváření obrázků. Název si kyberzločinci vypůjčili pravděpodobně kvůli tomu, aby uživatele zmátli povědomým jménem.

Převezme kontrolu nad profilem

Pokud jim důvěřivci na trik skočí, dojde k nakažení internetového prohlížeče. Škodlivý kód převezme kontrolu nad profilem na sociální síti Facebook, změní heslo a prakticky okamžitě začne šířit mezi přátele odkaz na podvodné stránky. Na nich se samozřejmě ukrývá opět video, prostřednictvím kterého chtějí do cizích počítačů kyberzločinci propašovat opět falešnou aplikaci My Gif.

Nezvaný návštěvník zároveň zvládne přidávat nové přátele, vytvářet facebookové stránky a dokonce i měnit a skrývat již existující příspěvky. Podle bezpečnostních expertů zatím ale tyto funkcionality nejsou počítačovými piráty využívány.

Zotročené účty na Facebooku mohou samozřejmě počítačoví piráti zneužít k šíření dalších škodlivých kódů, které mohou být ještě sofistikovanější. Může jít například o vyděračské viry, jež zašifrují data na pevném disku, či nebezpečný bankovní malware, který má za úkol vybílit lidem účty.

V Česku i na Slovensku

Kromě již infikovaných účtů na Facebooku se falešný doplněk My Gif šíří také přes nevyžádané e-maily. „V tuto chvíli cílí útoky pouze na uživatele internetového prohlížeče Google Chrome, ale neexistuje žádná záruka, že se v budoucnu nerozšíří i do dalších prohlížečů. Proto existuje riziko, že by se v budoucnu mohl stát mnohem nebezpečnější,“ doplnil Dvořák.

Bezpečnostní experti společnosti Eset již nový virus, který se maskuje za doplněk pro internetový prohlížeč, zachytili v České republice. Dále pak také v Americe, Kanadě, Austrálii, Velké Británii, Rusku, Německu či například na Slovensku.

Pokud byl počítač škodlivým doplňkem My Gif infikován, je nutné jej nejprve odinstalovat z internetového prohlížeče Chrome. Dále je pak nezbytné zkontrolovat počítač antivirovým programem.

Uživatelé by nakonec neměli zapomenout ani na změnu hesla na Facebooku, aby se kyberzločinci nemohli na jejich profily znovu připojit.

Reklama

Výběr článků

Načítám