Hlavní obsah

Máte novou zvukovou zprávu, zkoušejí podvodníci nový trik

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým způsobem, jak se dostat do cizích počítačů vyrukovali v posledních dnech počítačoví piráti. Lidem rozesílají podvodné e-maily, ve kterých se vydávají za zaměstnance Facebooku. Příjemcům tvrdí, že mají pro ně novou zvukovou zprávu. Ve skutečnosti se však snaží do jejich počítačů propašovat škodlivý virus.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý útok má prakticky vždy stejný scénář. Uživateli přijde e-mail, který na první pohled vypadá, jako by byl odeslán přímo z Facebooku. Pozornější příjemci si ale mohou všimnout, že e-mailová adresa je odlišná a zpravidla na úplně jiné doméně.

I odesílatele ale zvládnou počítačoví piráti ve dnešní době bez větších obtíží zamaskovat. Není tedy vyloučeno, že se v nadcházejících dnech objeví podvodné zprávy, jejichž legitimitu nebude možné ověřit podle odesílatele.

Nezvaný návštěvník zablokuje firewall, a dokonce i některé antivirové programy.

V podvodné zprávě kyberzločinci tvrdí, že uživatel obdržel na Facebooku novou audiozprávu. Ta má být údajně uložena v archivu v příloze e-mailu. Ve skutečnosti se však v ní ukrývá nebezpečný malware, který příjemce aktivuje otevřením archivu.

Tento nezvaný návštěvník dokáže v počítači udělat pěknou neplechu. Zablokuje firewall, a dokonce i některé antivirové programy a zároveň uživateli znemožní přístup na internetové stránky prodejců bezpečnostních utilit.

Falešný pocit bezpečí

Tímto způsobem mohou útočníci propašovávat do počítačů stále další a další viry, aniž by si toho uživatel všiml. Kvůli zablokovaným bezpečnostním programům má totiž většina lidí falešný pocit bezpečí.

Na nový trik upozornili výzkumníci z bezpečnostní laboratoře Comodo Threat. Ti zároveň poukázali na to, že hrozba se netýká pouze uživatelů Facebooku, ale že stejným způsobem se piráti snaží napálit také uživatele aplikace WhatsApp. Právem tak předpokládají, že za podvodem stojí stejný kyberzločinec nebo stejná skupina hackerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám