Hlavní obsah

Zákeřný virus používali ke špehování dlouhá léta. Nevěděl o něm nikdo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Symantec odhalila nový sofistikovaný virus, který počítačoví piráti zneužívali ke špehování soukromých společností, vládních institucí i jednotlivců po celém světě. Poprvé byl podle výzkumníků tento nezvaný návštěvník nasazen už v roce 2008, objevit se jej však podařilo až nyní. Upozornil na to server BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Nová hrozba nese označení Regin. Ve chvíli, kdy se zabydlí v počítači, dokáže pořizovat snímky obrazovky v určitých intervalech, krást hesla a dokonce obnovit smazané soubory. Útočníci se tak snadno dostanou i k datům, která uživatelé považovali za dávno neexistující.

Virus podle výzkumníků pracuje na napadeném stroji v několika fázích, s výjimkou prvního stupně jsou všechny skryté – nedokázal je tedy odhalit ani sebelepší antivirový program. Komunikace s útočníky navíc probíhá šifrovaně, takže vystopovat je bude velmi složité, stejně jako odhalit to, o jaká data jim šlo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Detaily útoků zatím chybějí

Výzkumníci tak zatím neprozradili ani to, jaké konkrétní škody nezvaný návštěvník napáchal. Poukazují však na to, že dopady mohou být obrovské. Přirovnávají jej k červu Stuxnet, který se v minulých letech zaměřoval na jaderné firmy. [celá zpráva]

Bezpečnostní experti tvrdí, že hrozba nejvíce zasáhla  počítače v Rusku, Saúdské Arábii a Irsku. Postiženo však bylo podle prvních výzkumů  daleko více států – Mexiko, Indie, Írán, Afghánistán, Belgie, Rakousko a Pákistán.

Prvotní testy nepotvrdily, že by mezi postiženými byly i subjekty v České republice. Zcela vyloučit se to ale zatím nedá.

 Pochází ze západní organizace.
Sian Johnová, bezpečnostní analytička Symante<em>k</em>u <br/>

Kdo za sofistikovaným virem stojí, zatím není jasné, stopy však vedou na Západ. „S ohledem na potřebnou dávku dovedností a znalostí to vypadá, že pochází ze západní organizace,“ podotkla Sian Johnová, bezpečnostní analytička Symanteku.

Zda nezvaného návštěvníka zneužívala nějaká soukromá společnost nebo státní zpravodajská služba, zatím není jasné.

Sofistikovaný virus Regin se však podařilo objevit v době, kdy stále ještě doznívá aféra ohledně masivního sledování elektronické komunikace jednotlivců americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám