Hlavní obsah

Hrozba kyberútoků v Česku může rychle růst, varují zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba kybernetického útoku v Česku může velmi rychle růst. Ve výroční zprávě za loňský rok na to upozorňuje Vojenské zpravodajství. Riziko hrozby narušení kybernetické bezpečnosti České republiky je podle něj střední.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Vojenského zpravodajství (VZ) se kybernetické aktivity budou postupně stávat nástrojem na prosazování vojenskopolitického a mezinárodního vlivu. „Popřípadě budou významnou součástí vojenských konfliktů. Některé státy budou ve svých strategiích využívat kybernetických kapacit jako odstrašujícího potenciálu před případnými kybernetickými útoky," napsali zpravodajci.

V celosvětovém měřítku opět podle nich významně vzrostlo riziko speciálně zaměřených kybernetických útoků na klíčovou část informační infrastruktury napadených států. „Běžné kybernetické útoky jsou postupně nahrazovány utajovanými, cílenými a sofistikovanými kampaněmi," uvádí výroční zpráva. V loňském roce podle VZ rostla kybernetická špionáž, která byla zaměřena na politické, vojenské, ale hlavně ekonomické informace.

Nebezpečí kybernetických útoků pochází také od kriminálních skupin a jednotlivců, kteří se snaží svými útoky získat peníze nebo citlivé informace. Činnost hacktivistů, kteří se zaměřují na manipulaci s veřejným míněním pomocí protestních akcí, byla v roce 2013 podle VZ na nízké úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám