Hlavní obsah

Počítačovým podvodníkem snadno a rychle

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com, computerweekly.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept „počítačový útok jako služba“ zpřístupňuje kyberkriminalitu masám.

Foto: ESET

Ilustrační foto

Článek

Na mezinárodní konferenci Infosecurity Europe 2014 zazněla v diskusním panelu chmurná vize neustále rostoucího počtu počítačových podvodníků. Důvodem podle specialisty Michaela Driscolla z americké FBI je, že kyberkriminalita, na rozdíl od minulosti, nevyžaduje žádné specifické technické znalosti.

Může za to fakt, že nástroje k provádění počítačových útoků jsou jednoduše dostupné na diskusních fórech a tržištích internetového podsvětí. „Počítačovým kriminálníkem se dnes může stát prakticky každý – stačí k tomu jen zanedbatelná investice, nebo dokonce pouze ochota rozdělit se o dosažené zisky,“ varoval expert FBI na zmíněné konferenci.

Rozšiřování okruhu pachatelů kyberkriminální činnosti má naštěstí i pozitivní efekt. Jak na konferenci Infosecurity Europe 2014 upozornil Lee Miles, náměstek ředitele britské vládní agentury pro boj s počítačovou kriminalitou (NCCU), sledováním aktivit na fórech internetového podsvětí je možné získat užitečné informace o hrozících útocích. NCCU podle Milese aktuálně monitoruje na 320 takových fór. Právě sledování aktivit počítačového podsvětí je podle účastníků panelové diskuse na zmíněné konferenci jedním z efektivních – a přitom podceňovaných – nástrojů systému informační bezpečnosti podniků.

Z dalších námětů, které v diskusi zazněly, stojí za pozornost doporučení revidovat okruh podnikových informací, které jsou dostupné online - a ty, které online jsou, důsledně šifrovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám