Hlavní obsah

Spyware: dejte si pozor na internetové špiony

Novinky, Pavel Hrdina, ESET

Predátoři v kyberprostoru vyhledávají počítače, které by mohli zneužít pro svůj nelegální výdělek. Jednou z technik, jak toho docílit, je zaútočit pomocí počítačového spyware.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Článek

Nebudete-li dost opatrní a stanete se obětí spywaru nebo adwaru, nikdy nevíte, jaké můžete čekat následky. Ty přitom mohou být katastrofální. Nespoléhejte na to, že se vám to stát nemůže a zabraňte hackerům krást vaše citlivé údaje.

Účelem spyware je shromažďovat informace týkající se uživatelů napadeného počítače. Mohou to být přímo osobní údaje, ale i informace týkající se stránek, které uživatelé běžně navštěvují na internetu. Tato data, která by sama o sobě neměla pro útočníka žádnou cenu, do sebe můžou ve větším množství zapadnout jako puzzle a dát hackerům do rukou silnou zbraň, kterou nebudou váhat použít proti vám.

Typů spyware a adware existuje několik druhů. Takto pojmenovaný škodlivý software se může zaměřovat na cookies uložené v prohlížeči, nebo i přímo na vyhledávání citlivých osobních údajů, které byste dobrovolně nikomu cizímu rozhodně nikdy nesvěřili. A zatímco vás počítačoví zločinci špehují, nahromaděné hrozby zpomalují funkčnost vašeho počítače.

Jistotu, že se vám spywarový útok vyhne, nemáte nikdy. A to ani v případě, že se považujete za opatrného uživatele internetu a důsledně se vyhýbáte nedůvěryhodným stránkám. Nebezpečí vám totiž hrozí právě proto, že si myslíte, že vám se to stát nemůže. Proto byste měli podniknout kroky k vlastní ochraně. Tím prvním krokem je kvalitní antispywarový software a tím druhým používání „zdravého rozumu“ při užívání internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám