Hlavní obsah

Tipy pro bezpečnější OS X

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Mýtus, že Mac OS X je na rozdíl od konkurence naprosto bezpečný operační systém, je těžké zbořit. Je pravdou, že počítačového malwaru, který je schopný zaútočit na platformu od společnosti Apple, je řádově méně než havěti orientované na Windows. Zejména v posledním roce se ale objevilo několik velice vážných incidentů, které v nebývalém měřítku ohrozily právě uživatele Maců. Na co si dát pozor, abyste mezi nimi příště nebyli i Vy?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

1. Zálohujte si data pomocí Time Machine: Ačkoli zálohování dat nepatří mezi přímo do problematiky počítačové bezpečnosti, dokáže v případě incidentu napravit většinu škod. Nebojte se využít extrémně jednoduché zálohy pomocí Time Machine, zabudované funkce, která vám umožní pravidelnou zálohu celého systému na externím harddisku.

2. Pravidelně aktualizujte: Neaktualizované aplikace jsou stále jednou z nejčastějších cest, kudy jsou vedeny kybernetické útoky. OS X přitom dokáže vyhledávat aktualizace v podstatě sám. Otevřete si Software Update panel v System Preferences a ujistěte se, že máte nastavené automatické aktualizace v nejkratším možném intervalu.

3. Používejte kvalitní antivirus: Řešení minimalizující riziko napadení vašeho Macu představuje investice do kvalitního antivirového software. Výrobce ochrany před kybernetickými hrozbami ESET nedávno vydal nové generace produktů ESET Cyber Security a zcela nového produktu ESET Cyber Security Pro. Obě řešení přinášejí ochranu před aktuálními hrozbami pro platformu Mac a ochrání zároveň před útoky mířícími na systémy založené na operačních systémech Windows nebo Linux.

4. Spravujte hesla pomocí Keychain: Pro začátek je určitě důležité pro přihlášení ke všem službám používat vždy různá hesla. Pokud by to tak bylo, jeho prolomením by útočník získal najednou přístup k vašemu Facebooku, internetovému bankovnictví a dalším službám najednou. Pokud jsou hesla složitější a nejste s to všechna si je zapamatovat, využijte zabudovaného správce hesel Keychain, kam můžete uložit hesla, certifikáty nebo citlivé informace sloužící k identifikaci.

5. Využívejte důvěryhodné zdroje: Malwarové hrozby pro Mac vstupují do systému často  podvodem na uživatele, který si stáhne infikovanou e-mailovou přílohu nebo důvěryhodně se tvářící software. V nejnovějším OS X 10.8 Mountain Lion představil Apple novou bezpečnostní funkci v kontrolním panelu nazvanou Gatekeeper, která těmto chybám dokáže zabraňovat. Pokud nastavíte nejvyšší bezpečnostní stupeň, budete moci stahovat aplikace pouze z Apple Store.

6. Zakažte pluginy Java a Flash: Bezpečnostní experti dlouhodobě vyzývají uživatele k zákazu technologií Java a Flash ve svých prohlížečích, které jsou poměrně častým cílem kybernetických útoků. Malware Flashback loni takto infikoval přes půl milionu počítačů. Takže pokud jako kreativec nevyužíváte často produkty Adobe Creative Suite, pravděpodobně tyto pluginy vůbec nepotřebujete. Většina webových stránek totiž běží pod HTML5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám