Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec naprogramoval virus, který krade přihlašovací údaje

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti antivirové společnosti AVG narazili na konci loňského roku na zajímavý fenomén. Mezi počítačovými piráty se stále častěji objevují děti. Jedním z nejmladších je 11letý Kanaďan, který naprogramoval malware vykrádající přihlašovací údaje uživatelů on-line her.

Článek

„V poslední době jsme si všimli několika příkladů, kdy velmi mladí lidé vytvářeli malware, včetně jednoho jedenáctiletého Kanaďana,“ uvedl Yuval Ben-Itzhak, technický ředitel společnosti AVG. S ohledem na nízký věk mladíka však neprozradil jeho jméno ani žádné další informace.

Podle něj může mladíkova snaha o získání přístupových údajů do on-line her vypadat nevinně. Vzhledem k tomu, že na tyto účty jsou často napojeny i kreditní karty, může mít taková akce ale dalekosáhlé následky. Navíc celá řada uživatelů používá stejná hesla i na další internetové služby.

„Věříme, že těmto dětským programátorům jde většinou jen o vzrušení z pocitu, že mohou nějak vyzrát na svoje vrstevníky, nejde jim o finanční zisky. Přesto je to bez pochyby znepokojující a častěji se objevující skutečnost. Je logické, že někteří z nich budou v budoucnu v pokušení pustit se do závažnějších kyberzločinů,“ konstatoval Ben-Itzhak.

Podle expertů navíc není příliš složité podobný virus vytvořit. „Kód je obvykle postaven na základě jednoduchého trojského koně napsaného za použití .NET Framework. Ten se zvládne naučit i začátečník, navíc ho lze snadno šířit pomocí linků v emailech nebo ho rozesílat po sociálních sítích,“ varoval Ben-Itzhak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám