Hlavní obsah

Pět rizik povánočních výprodejů

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

E-shopům, slevovým serverům a dalším internetovým službám skončily vánoční žně a je na čase zbavit se zásob, které zůstaly na skladě. Celou řadu produktů proto nyní můžete koupit s příjemnou slevou. Zákazníci, kteří na povánoční výprodeje spoléhají, by ovšem neměli zapomínat na to, že ne všechny slevy jsou opravdu výhodné. V tomto období se každoročně objevuje spousta podvodných stránek, které nákupní horečky zneužívají.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Jak se nenechat oblafnout při nakupování na internetu po Vánocích? Zapamatujte si následujících pět dobrých rad:

1. V případě, že jste objevili ve vám dosud neznámém e-shopu skvělou nabídku zboží, které nejen před Vánoci, ale i nyní stojí v ostatních obchodech řádově více peněz, zjistěte si o prodejci co nejvíce informací. Mohlo by se stát, že zaplatíte sice méně peněz, ale nedostanete vůbec nic.

2. Základem pro prevenci pozdějších problémů je důkladné čtení obchodních podmínek a ukládání e-mailů a SMS, které souvisejí s vaší objednávkou. Tyto dokumenty vám pak mohou posloužit jako podklady - například pro pozdější reklamace.

3. Dávejte si pozor na způsoby, kterými lze v daném internetovém obchodě platit. Ne všechny jsou stejně bezpečné. Některé e-shopy nabízejí pouze nezabezpečené transakce, u kterých může dojít ke stažení vašich osobních dat během jejich přenosu.

4. Stránky vytvářené podvodníky často po uživatelích požadují informace, které s nákupem ve skutečnosti vůbec nesouvisejí – např. rodné číslo. Tyto údaje pak mohou zneužít pro krádež vaší identity. Pokud je formulář v internetovém obchodě příliš zvědavý, raději transakci neprovádějte.

5. Obětujte minutu svého času a přečtěte si fakturu, kterou vám e-shop za váš nákup vystaví. Pokud částka nebo další údaje nesouhlasí, dost možná jste se stali obětí podvodu. Pokud chybu nebo podvod odhalíte včas, máte větší šanci, že nakonec o své peníze nepřijdete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám