Hlavní obsah

Zákeřný trojský kůň se v Česku šíří přes komunikační program Skype

Novinky, mif

Antivirová společnost Eset varovala před zvýšeným výskytem trojského koně nazývaného Dorkbot na území České republiky, který se šíří prostřednictvím komunikačního programu Skype. Tento nezvaný návštěvník na napadených počítačích sbírá citlivé údaje a dál se prostřednictvím infikovaného stroje šíří po internetu.

Článek

„Na území České republiky byla v říjnu ve větší míře zaznamenána i hrozba Dorkbot, vir šířící se přes komunikační službu Skype. Funguje tak, že od lidí z vašeho seznamu kontaktů vám začnou chodit zprávy nabízející nový profilový obrázek ve znění - hej je to tvůj nový obrázek profilu?” přiblížil průběh útoku bezpečnostní expert Esetu Petr Šnajdr.

„Po kliknutí na odkaz se otevře okno pro stažení komprimovaného souboru. Problém nastává až ve chvíli, kdy stažený ZIP soubor rozbalíte a spustíte EXE soubor uvnitř archivu. V tu chvíli dojde k napadení systému a váš počítač se stane dalším místem, odkud se škodlivý kód šíří dál,“ varoval Šnajdr.

Podle něj může tento trojský kůň v počítači nadělat pěknou neplechu. „Sbírá a odesílá všechna uložená hesla a různé typy souborů, které mají útočníkovi umožnit ovládnout váš počítač. Nejspolehlivější ochranou před touto hrozbou je neklikat bezhlavě na neznámé odkazy, a to ani v případě, že pocházejí od některého z vašich jinak důvěryhodných Skype kontaktů,“ doporučil bezpečnostní expert Esetu.

I přes zvýšený výskyt v České republice se překvapivě Dorkbot nedostal v říjnu do první pětky nejrozšířenějších evropských hrozeb. Žebříčku kralovaly škodlivé kódy Iframe.B s (3,75 %), INF/Autorun (3,66 %) a ScrInject.B (3,65 %).

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám