Hlavní obsah

Bojíte se o svůj počítač? Ochraňte ho před krádeží

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Vztek, lítost a pocit bezmoci. Tak se cítí lidé, jejichž počítač se dostal do rukou zlodějů. Ať už vám vyrvou tašku s notebookem z ruky na ulici, nebo najdete ve vykradené kanceláři jen prázdný stůl, návštěva na policejní stanici bude dost možná jen nic neřešící formalitou. Pravděpodobně jste definitivně přišli o zařízení v ceně až několika desítek tisíc korun, a to ještě nezmiňujeme v mnoha případech nenávratně ztracená data.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Když vám zloději odnesou z bytu televizi, na kterou jste si našetřili, je to důvod k mrzutosti. Pokud ale ztratíte i počítač, zaděláváte si na další problémy, možná i závažnější než ty, které vám způsobí díra v rozpočtu způsobená neplánovaným nákupem nového přístroje. Zamyslete se nad tím, co všechno o vás prozradí data uložená v paměti PC nebo notebooku zloději, který se ho zmocní.

Přihlašujete se do e-mailu nebo profilů na sociálních sítích bez nutnosti zadání hesla, které si pro vaše pohodlí pamatuje internetový prohlížeč? Spolu s dokumenty a dalšími daty na vašem disku jde doslova o ráj pro ty, kteří se chtějí pomocí nasbíraných citlivých údajů dostat k vašim penězům na bankovním účtu.

Jestliže zjistíte, že vám byl ukraden počítač, na kterém jsou uloženy citlivé pracovní dokumenty a pracujete na něm s e-maily, sociálními sítěmi, internetovým bankovnictvím a dalšími internetovými službami, měli byste začít co nejdříve jednat. Nic nezkazíte, zavoláte-li své bance a změníte si hesla u nejpoužívanějších internetových služeb. Samozřejmostí by mělo být oznámení na policii.

Zároveň existuje i software, který vám může pomoci ukradený počítač vypátrat na vlastní pěst. Řešení ESET Smart Security 6 pro domácnosti, který se objeví na trhu v první polovině listopadu, obsahuje kromě spolehlivého antiviru, antispywaru a antispamu a dalších funkcí i novinku Anti-Theft. Ta automaticky monitoruje ztracená zařízení a zobrazuje pozici na mapě na základě připojení k internetu. Umožňuje také sledovat zloděje pomocí vestavěné kamery a získávat aktuální náhledy obrazovky.

Díky tomu máte možnost odhalit, kdo vám přístroj ukradl a kde se právě nachází. Zloději znemožníte prohlížet a manipulovat s vašimi daty, na dálku je můžete dokonce vymazat či stáhnout. V případě, že například zapomenete notebook v tramvaji, můžete nálezci nechat vzkaz, komu má přístroj vrátit. Nikdo vám sice nezaručí, že se se svým počítačem opravdu opět setkáte, funkce Anti-Theft vám ale tuto šanci značně zvýší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám