Hlavní obsah

Podvodný e-mail se snaží ukrást přístupová hesla

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetem se začal šířit podvodný e-mail, který se snaží získat přístupová hesla. Před novou hrozbou varoval server Sophos s tím, že podvodníci se ve zprávě vydávají za pracovníky Microsoftu. I proto se může napálit celá řada důvěřivců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podvodné e-maily jsou podle Grahama Cluleyho ze společnosti Sophos odesílány z adresy privacy@microsoft.com. Zprávy se tváří, jako by je vytvořili bezpečnostní pracovníci, kteří mají v Microsoftu na starosti aktualizace.

„Dozvěděli jsme se, že instalační záznamy operačního systému Microsoft Windows jsou zastaralé. Každá instalace musí být vázána na e-mailový účet pro denní aktualizaci,“ tvrdí počítačoví piráti v e-mailu.

Foto: Sophos

Ukázka podvodného e-mailu

„To vyžaduje, abyste ověřili svůj e-mailový účet. Nedoložení vašich záznamů bude mít za následek pozastavení účtu. Ověřit svoje přihlašovací údaje můžete podle odkazu níže,“ píše se dále v podvodné zprávě.

Problémy nastanou ve chvíli, kdy uživatel klikne na odkaz a na podvodných stránkách skutečně zadá svoje přihlašovací údaje. Tak se hackeři snadno dostanou do jeho poštovní schránky, na kterou se zpravidla vážou další služby, jako jsou nejrůznější on-line účty a registrace na sociálních sítích a dalších webech.

Na podobné výzvy by proto neměli z bezpečnostních důvodů uživatelé vůbec reagovat a v žádném případě nevyplňovat svoje přihlašovací údaje k poštovní schránce na podezřelých webech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám