Hlavní obsah

Zákeřný trojský kůň se maskuje za populární hru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Angry Birds je jednou z nejpopulárnějších her současnosti, stáhlo si ji přes 200 miliónů lidí z nejrůznějších koutů světa. Obliby tohoto titulu se snaží nyní zneužít hackeři, kteří začali nabízet ke stažení nejnovější verzi hry Space infikovanou zákeřným trojským koněm. Před hrozbou varovala antivirová společnost AVG.

Foto: Angry Birds

Angry Birds Space

Článek

„Infikovaná verze, která je dostupná v neoficiálních Android obchodech, vypadá a funguje úplně stejně jako pravá aplikace. Rozdíl je v tom, že falešná aplikace používá speciální sadu nástrojů, pomocí které vnikne do přístroje s OS Android takzvaný GingerBreak exploit kit,“ uvedl šéf AVG VirusLab Pavel Krčma.

„To malwaru umožní provést určitou sérii kroků, jejíž pomocí začne kontrolovat uživatelův chytrý telefon. Nejprve do telefonu stáhne a nainstaluje další malware, který může být součástí nějaké větší sítě již napadených telefonů (tzv. botnet),“ varoval Krčma s tím, že nakažený přístroj je již pod plnou kontrolou hackerů.

Angry Birds Space

Chytré telefony mají hackeři v poslední době v oblibě. Před časem byly na platformě Android identifikovány také první rootkity, které hackeři využívají k zotročení přístrojů. Lidé by si tak podle bezpečnostních expertů měli dávat velký pozor, co do svých mobilů stahují.

Angry Birds Space

Děj hry je stejný jako v předchozích verzích, kdy spolu zápasí ptáčci a prasata. Zástupci ptačí říše jsou naštvaní, protože představitelé vepřového království jim ukradli vajíčka a chtějí si je udělat k večeři.

Cílem je nasměrovat ptáčky tak, aby „pozabíjeli“ všechna prasata. Ve hře se přitom objevují zástupci různých čeledí, přičemž každý má jiné přednosti. Zatímco jeden druh dokáže rozbít i kamení, druhý si poradí jen se sklem.

Nová verze Space je ale daleko obtížnější než předchozí tituly. Ve vesmíru totiž musí hráči počítat nejen s pravidly gravitace, ale i se stavem beztíže. [celá zpráva]

„Vzhledem k tomu, že jsou chytré telefony buď spojeny s mobilním operátorem kvůli platbám, nebo jsou předplacené, může tvůrce malwaru pravidelně vysávat menší peněžní částky pomocí prémiových SMS. Uživatel si toho mnohdy ani nevšimne, protože se jednotlivé částky pohybují velmi nízko, často jde řádově o koruny,“ dodal šéf AVG VirusLab.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám