Hlavní obsah

Kybernetickým útokům mohou brzy čelit televize i auta

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní televize se už téměř neobejdou bez připojení k internetu. Dokážou pomocí něj sledovat multimédia, stahovat aktualizace firmwaru nebo další aplikace. Zároveň tím ale dávají prostor hackerům, kteří se do nich mohou nabourat. Blíží se doba ze sci-fi filmů, kdy se budeme bát vlastních domácích spotřebičů?

Foto: Sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Zvykli jsme si chránit si před počítačovou kriminalitou osobní počítače. K nim v posledních letech přibyly chytré telefony a tablety s mobilními operačními systémy, které jsou nepřetržitě připojené k internetu. Počet zařízení, která aspoň jednou za čas vyžadují připojení k síti, stále narůstá. Typickým případem jsou televize. Moderní ploché obrazovky se bez internetu už skoro neobejdou, v mnoha ohledech dokonce dokážou plnohodnotně nahradit i stolní počítač.

Nejmodernější televize mají vlastní operační systém, umějí přehrávat multimediální obsah včetně streamovaných videí nebo prohlížet webové stránky. Připojení k internetu s sebou však samozřejmě nese i bezpečnostní rizika, která dobře známe z oblasti počítačů. Výzkumy z minulého roku odhalily, že do nejprodávanější internetové televize HDTV se lze nabourat bez sebemenších problémů.

„Naším cílem bylo zjistit, zda je možné se nabourat do set-top boxu, ukrást uživatelská data, zneužít služby a zavinit pád systému,“ řekl bezpečnostní odborník Roger Grimas pro server pcworld.com. „A jak z našich závěrů vyplývá, proniknout do těchto systémů je velmi snadné.“

Ptáte se, v čem může být televizor zajímavý pro počítačové zločince? Jde jim především o sběr soukromých dat, placených přístupů ke službám a distribuci malwaru a spamu. Špatně chráněná a neustále zapnutá televizní obrazovka je ideálním médiem pro šíření reklamy. Předpokládá se, že v roce 2016 by mělo internetové kanály ve své televizi využívat až 100 miliónů domácností. To už je slušný potenciál, který jistě nezůstane ze strany počítačových zločinců nepovšimnut.

Bezpečnostní experti ovšem upozorňují, že může být ještě hůř. Zatímco u televize hackeři pouze obtěžují a ohrožují především vaši peněženku, blíží se doba, kdy bude kybernetickými útoky ohrožen například i váš automobil. Technicky vzato, moderní auta se v dnešní době staví na úroveň počítačů či chytrých telefonů.

Prolomit bezpečnostní prvky automobilů se zatím naštěstí povedlo pouze v laboratorním prostředí univerzit a bezpečnostních firem. Tyto pokusy ovšem dokazují, že pohodlí a funkcionalita, které u technických novinek oceňujeme, mají i své stinné stránky. Musíme si tak zvyknout na fakt, že každé další zařízení s připojením na internet v sobě skrývá potenciální nebezpečí. S trochou nadsázky to může být právě zlomyslný hacker, který vám v roce 2020 připálí topinku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám