Hlavní obsah

Počítače ohrožují falešné antiviry

Právo, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První falešné antiviry, které vypadají na první pohled jako reálný program a zdánlivě se tak i chovají, se objevily už před pěti lety. Někteří počítačoví experti si mysleli, že jejich éra již skončila. Antivirová společnost AVG však nyní odhalila novou vlnu těchto zákeřných hrozeb.

Foto: Profimedia.cz

Falešné antiviry se na první pohled tváří jako běžné produkty renomovaných firem, ve skutečnosti ale mají za úkol zmocnit se vlády nad napadeným počítačem.

Článek

Falešné antiviry se na první pohled tváří jako běžné produkty renomovaných firem, ve skutečnosti ale mají za úkol zmocnit se vlády nad napadeným počítačem. Falešné programy jsou zpravidla nabízeny prostřednictvím nevyžádané pošty, ve které útočníci poukazují na nedostatečné zabezpečení operačního systému.

„Za posledních pět let vydělaly tyto falešné programy (tzv. tuláci) spoustu peněz, přeměnily se každý rok do stovek nových variant tak, aby se vyhnuly skenování pravého antivirového softwaru a zmátly uživatele. Poslední dobou se objevují zprávy, že jsou tito tuláci na ústupu. My jsme jich nedávno několik objevili,“ uvedla mediální zástupkyně společnosti AVG Barbora Dlabáčková.

Podle ní mezi zákeřné programy patří Windows Secure Kit 2011, Scan & Protect a Antivirus 2012. Na instalaci těchto produktů by si uživatelé měli dát pozor.

Zákeřné pluginy

Vrásky na čele expertům dělají také útoky na sociálních sítích, ve kterých se v příspěvcích objevují falešné odkazy na zajímavá videa. Na první pohled nemusí uživatel vůbec poznat, že se ho někdo snaží podvést.

Útok začíná zpravidla tak, že od některého přítele přijde zpráva psaná v anglickém jazyce. V textu se podvodník ptá: „Jak se daří? Co děláš? Už jsi viděl tohle video na youtube?“ Text je doplněn odkazem na avizované video.

Problémy nastanou ve chvíli, kdy uživatel na odkaz klikne. Je totiž vyzván k aktualizaci pluginu videopřehrávače internetového prohlížeče. Místo legitimního programu Adobe Flash Player si uživatel do počítače stáhne nebezpečný počítačový virus.

Podvodné výhry

Mezi deset nejrozšířenějších hrozeb na internetu se v minulém měsíci podle statistiky antivirové společnosti Eset propracoval podvodný web, který se důvěřivce snaží nalákat na výhru populárních výrobků od společnosti Apple. Díky vidině výhry se útočníkům podařilo získat citlivé údaje od dvou počítačů z deseti. Podvodné webové stránky, které jsou označovány jako Fraud. BG, byly v únoru pátou nejrozšířenější hrozbou.

„Výzva Fraud. BG vypadá téměř vždy následovně: Pouze my vám nabízíme šanci vyhrát, pokud vyplníte registrační údaje! Obzvláště oblíbeným lákadlem jsou pak u těchto podvodníků produkty společnosti Apple,“ řekl výzkumník společnosti Eset Robert Lipovský.

„Oběť podvodu samozřejmě žádnou výhru nedostane. Jestliže poskytne své osobní údaje pro další využití nebo prodej, může však očekávat pravidelný přísun prémiových SMS zpráv na svůj mobilní telefon. Fraud. BG používá jako distribuční kanál také klasický e-mailový spam,“ varoval Lipovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám