Hlavní obsah

Počítačovým hrozbám kralují viry šířící se přes USB flash disky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle poslední uveřejněné statistiky společnosti Eset je aktuálně nejrozšířenější počítačovou hrozbou na světě INF/Autorun. Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Vir již dokázal nakazit 4,38 % počítačů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pronikat do počítačů se viru INF/Autorun daří již od roku 2010. Například předloni v prosinci zaviroval 5,75 % počítačů. Jak je tedy patrné, jeho podíl neustále klesá. To je dáno mimo jiné i tím, že uživatelé se před ním mohou bránit poměrně jednoduše.

„Pro zabránění šíření malwaru zneužívajícího soubor Autorun.inf stačí jen zakázat automatické spouštění vložených médií ve Windows, přičemž Windows 7 mají tuto možnost deaktivovanou přímo v základním nastavení,“ uvedli již dříve zástupci Esetu.

Druhá příčka patří stejně jako v předchozím měsíci malwaru Dorkbot (3,43 %), který se také šíří především přes vyměnitelná média a v počítači shromažďuje uživatelská jména a hesla, která uživatel vyplňuje na určitých webových stránkách. Všechna data pak virus odesílá útočníkovi přímo do počítače.

V první desítce nejrozšířenějších hrozeb se objevily také viry Scrinject.B.Gen, Iframe.B, Conficker, Autoit, Sality, Ramnit, TrojanDownloader.Iframe či PSW.OnLineGame. Jejich podíl se aktuálně pohybuje mezi 0,75 a 2,40 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám