Hlavní obsah

Chraňte domácí počítače

Novinky, Filip Vítek (Zdroj: ESET)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Ve většině domácností dnes najdeme hned několik osobních počítačů. No řekněte, kolik jich máte doma vy? A ještě jednu otázku – máte je dobře zabezpečené?

Článek

Je více než jisté, že data na nich jsou pro vás velmi cenná a ač se „zálohování“ skloňuje sebevíc, málokdo podle těchto instrukcí jedná. Co s tím? Jednou z příčin kybernetických nehod je fyzické poškození. Pokud dostane počítač nebo notebook vhodně mířenou ránu a v důsledku toho je poškozen pevný disk, vaše data už pravděpodobně nikdy neuvidíte. Proti těmto nehodám vás opravdu nic než zálohování nezachrání.

Zabezpečení počítače proti útočníkům

Další možné nebezpečí představují hackeři, jejichž cílem dnes už zdaleka nejsou jen vaše data. Tito zločinci vytvářejí důmyslné kódy, které se snaží získat z vašeho počítače přístupy k zabezpečeným službám, například k elektronickému bankovnictví.  Útočníci mohou získat přístup a zneužít také vaši e-mailovou schránku, a napáchat další škody. Zde je místo pro antivirové programy, které se snaží proti malware (souhrnný název pro škodlivý software) bojovat.

Řada z nás rozlišuje antiviry na placené a neplacené. Není ale rozumnější třídění na špičkové a průměrné? Vždyť ve hře je opravdu mnoho. Navíc tento druh software, pokud má dobře plnit svoji funkci, běží na pozadí trvale, a tím pádem má vliv na rychlost vašeho elektronického pomocník. Takže i zatížení hardware byste při výběru měli zohlednit.

Podcenit byste také neměli zabezpečení mobilního telefonu, protože také ten často používáme pro připojení k bankovnímu účtu.

Možnosti zabezpečení

Antivirových řešení je mnoho a málokdo je rozlišuje podle kvalitativních parametrů. Z dostupné řady nabídek vybočuje již dlouho řešení slovenské společnosti ESET. Ta získala jako jediná nepřerušenou řadu již 70 prestižních ocenění nezávislých certifikátů společnosti Virus Bulletin, což představuje skutečnou záruku kvality. V nabídce české pobočky ESETu najdete mimo jiné i speciální cenově zvýhodněné řešení pro domácnosti, ESET Family Security Pack. Ten poskytuje komplexní ochranu pro počítače a notebooky s operačním systémem Windows, Linux nebo Mac, a zároveň pro mobily. Jeho součástí jsou 3 licence, které můžete rozdělit mezi vaše domácí počítače a k tomu navíc 3 licence pro chytré telefony. V rámci ochrany počítače si můžete sami zvolit, jestli chcete použít komplexní bezpečnostní řešení (ESET Smart Security 5), nebo „pouze“ antivirový program (ESET NOD32 Antivirus 5). Cenově vyjde v rámci tohoto balíku jedna sada špičkové ochrany pro počítač a telefon přibližně na 40 Kč měsíčně. Programy jsou kompletně v češtině a zabezpečí počítač před internetovými útoky, škodlivými kódy, hackery a nevyžádanou poštou (spam). Citlivé údaje jako vaše hesla, čísla bankovních účtů nebo kontakty, se tak nedostanou do rukou zločinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám