Hlavní obsah

Nenechte si zničit požitek z on-line her. Přichází antivirus pro hráče

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Jednou z nejpopulárnějších on-line aktivit jsou profesionální hry, ze kterých se díky oblibě stal i výnosný byznys. Ovšem nejen pro tvůrce a zprostředkovatele, ale i různé podvodníky a kyberzločince, kteří zneužívají hráčskou vášeň. Jak si zajistit bezpečnost při hraní on-line?

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má příliš krátká hesla. Jejich prolomení trvá hackerovi jen pár minut.

Článek

Dnešní online hráči čelí hned několika typům hrozeb:

  • Phishing: Živnou půdou pro kyberzločince jsou především falešné herní weby. Podvodníci často vytvářejí stránky s URL adresami velmi podobnými těm, které mají legitimní hráčské weby. Návštěvou falešných stránek vystavují hráči své počítače různým formám malwaru. Uživatelé on-line her rovněž mohou nechtěně přijít o osobní data.
  • Sociální sítě: Podvodníci ohrožují hráče především prostřednictvím falešných facebookových stránek, kdy se vydávají za producenty daných her. Uživatelé Facebooku by provozovatelům těchto stránek nikdy neměli povolovat přístup k osobním údajům.
  • Nakažené hry: Hrozby se často ukrývají v cracknutém softwaru nebo falešných hrách. Uživatelé by si měli dát pozor i na přílohy v e-mailech a vyměnitelná média, jako jsou USB flash disky.
  • Malware: Dle statistik společnosti ESET, která se zabývá vývojem bezpečnostního softwaru, je v současnosti jednou z nejrozšířenějších hrozeb rodina trojských koní Win32/PSW.OnLineGames. Tento malware mimo jiné zaznamenává stisknuté klávesy a shromažďuje tak přihlašovací údaje hráče. Obzvláště na pozoru by se měli mít účastníci her jako je Lineage nebo World of Warcraft, tedy tzv. MMORPG (Massively-Multiplayer Online Role-Playing Games), ve kterých tisíce hráčů hrají hrdiny ve smyšleném světě.

5 tipů, jak ochránit počítač

  • Aktualizujte antivirový software. Používejte bezpečnostní řešení s antispywarem a firewallem. Zkuste například produkty ESET, které v nové generaci nabízí mezi jinými novými funkcemi i herní režim. Bezpečnostní balíček ESET Smart Security 5 a antivirový program ESET NOD32 Antivirus 5 se v případě potřeby automaticky přepínají do tichého režimu – tak, aby neovlivňovaly plynulý chod hry. Release Candidate verze obou produktů jsou nyní volně dostupné ke stažení (viz výše). Finální verze obou produktů budou na trh uvedeny v září.
  • Pro různé účty používejte různá hesla. Nevyužívejte snadno odhalitelná hesla, vytvořte si silné heslo pomocí tzv. password managerů.
  • Pro návštěvu oblíbených stránek používejte záložky, případně ručně vypisujte URL adresu. Zabráníte tak nechtěné návštěvně falešné a v mnoha případech nebezpečné stránky, kterou vám může předložit vyhledávač.
  • Data v počítači či v cloudu vždy chraňte heslem.
  • Nikdy nepoužívejte cracknutý software, může být škodlivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám