Hlavní obsah

ESET radí: Pozor na nezabezpečené Wi-Fi sítě

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Ať už se jedná o práci nebo volnočasové aktivity, většina z nás využívá Wi-Fi všude, kde to jde. V mnoha případech jde o veřejné sítě bez nutnosti zadávání hesla. Milióny bezplatných hotspotů na celém světě však nepřináší internetovým uživatelům pouze ulehčení.

Článek

Dle zjištění globálního výzkumného projektu ESET (tzv. Online Security Brand Tracker), jehož průzkum probíhal v dubnu a květnu tohoto roku, se většina uživatelů internetu připojuje prostřednictvím přenosných zařízení. Nejpopulárnější jsou notebooky s 60 %, následují chytré telefony s 19 %, netbooky s 18 % a tablety s 1 %. Z výzkumu také vyplývá, že až 40 % uživatelů využívá notebooky jako primární zařízení k přístupu na internet.

„Ne všichni tuší, že přihlašovací údaje a přenos dat může někdo sledovat, a to i bez povšimnutí daného uživatele,“ tvrdí analytik společnosti ESET Cameron Camp.

Kdybyste měli zpozornět? Hrozbou jsou především nezabezpečené sítě, kde k připojení není potřeba heslo. „Kouzlo je v proxy technologii, která zachytí uživatelovu komunikaci, může ji uložit na počítači podvodníka a až poté ji pošle reálnému Wi-Fi hotspotu. Připojení to může zpomalit, ale protože jsou uživatelé na přetížené sítě zvyklí, nemusí jim to být podezřelé,“ dodává Camp.

Bezpečnostní hrozby při používaní bezdrátových Wi-Fi sítí

  • Evil twin login interception: hackeři vytvoří síť, která připomíná legitimní Wi-Fi hotspot. Při pokusech přihlásit se získají hackeři přihlašovací údaje
  • Útok přes dosud neznámou bezpečnostní díru: tzv. zero-day útoky na operační systém či aplikace
  • Odchytávání komunikace: ukládání komunikace do souboru a přenos informací do sítě hackera
  • Vykrádání dat: tzv. man-in-the-middle útok – máte pocit, že komunikujete například s bankou, ale ve skutečnosti posíláte údaje kyberzločinci

V září tohoto roku společnost ESET, která se zabývá vývojem bezpečnostních řešení pro firmy i domácnosti, uvede novou generaci svého vlajkového produktu. ESET Smart Security 5 nabídne užitečnou funkci pro uživatele, kteří se připojují na Wi-Fi sítě mimo domov či zaměstnání. Pokud se uživatel připojí na veřejnou Wi-Fi síť, program jej okamžitě upozorní. Pátá generace vlajkového produktu je v současnosti v testovací fázi, finální verze se objeví v září.

ESET u příležitosti uvedení nové verze přichází se speciální nabídkou. Pokud si noví zákazníci objednají 1–4 licence ESET Smart Security 5 již nyní v předprodeji, ESET jim poskytne až do uvedení nové verze stávající verzi 4 zdarma. Více informací najdete na stránkách www.eset.cz/ochrana-zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám