Hlavní obsah

V Česku nejvíce hrozil červ šířící se přes sociální sítě a instant messaging

Novinky, Jakub Lohniský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu se nejčastěji detekovanou hrozbou na počítačích českých uživatelů stal opět Win32/Yimfoca.AA, který se šíří přes sociální sítě a instant messaging (ICQ, MSN). Stejně tomu bylo o měsíc dříve, oproti říjnu narostl podíl na 4,23 %. Vyplýva to ze statistik společnosti ESET.

Článek

Win32/Yimfoca.AA je nebezpečný malware, jenž se šíří přes sociální sítě a IM klienty. Tento červ slouží jako backdoor a lze ho ovládat na dálku. Je šířený ve formě URL odkazu na stránku s infiltrací.

Globální žebříček hrozeb dle ESET ThreatSense.Net stále vede směs trojských koní. INF/Autorun s podílem 5,75 %, následuje červ Win32/Conficker, jehož podíl meziměsíčně vzrostl o šest desetin na téměř 5 %. Oproti minulému měsíci se rovněž zvýšil podíl souborového infektora Win32/Sality, a to na 2,19 %.

Do žebříčku top globálních infiltrací se poprvé propracoval JS/Exploit.CVE-2010-0806.A (0,99 %). Jedná se o detekci specifických souborů JavaScript, které zneužívají zranitelnost CVE-2010-0806. Trojan je zpravidla částí jiné infiltrace a zneužitím uvedené zranitelnosti se útočníkovi může podařit spustit libovolný kód v infikovaném systému na dálku.

V regionu EMEA (Blízký východ, Evropa, Afrika) je stejně jako v globálním žebříčku nejčastější hrozbou INF/Autorun. Ve Skandinávii řádí Java/TrojanDownloader. OpenStream, což je trojan napsaný v Javě, který se snaží stáhnout do infikovaného počítače další malware. Například v Dánsku měl v listopadu 4,68% podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám