Hlavní obsah

Batole Motoroly Motorazr V3xx už podporuje rychlá data

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Druhý největší výrobce mobilních telefonů Motorola zvýšil ve třetím čtvrtletí příjmy o 17 procent. Firma se v současnosti chystá uvést několik nových modelů, jedním z nich je například inovovaný Motorazr či ultralevný Motofone s cenou do 1000 korun.

Článek

Zisk celé společnosti, kde kromě mobilní operují také divize síťové infrastruktury a divize produktů pro domácnost, ale navzdory očekáváním analytiků poklesl o 45 procent z loňských 1,7 miliard dolarů ve třetím čtvrtletí na letošních 968 miliónů dolarů v tomtéž kvartále (asi 22 miliard korun). Motorola se však hájí tím, že zákazníci čekají s nákupem na nové modely produktů, které firma brzy dodá na trh.

Divizi mobilních zařízení Motoroly se však daří výjimečně dobře. Podařilo se jí totiž prodat ve třetím čtvrtletí téměř 54 miliónů mobilních telefonů, což se příznivě odrazilo v meziročním nárůstu celosvětového podílu na trhu s telefony. Americká Motorola nyní drží 22,4 % trhu, finská Nokia přibližně 33 procent.

Vedení Motoroly se rovněž pochlubilo rostoucí marží - ve srovnání s loňským rokem se provozní marže zvýšila z 11,2 % na téměř 12 procent.

Pro následující čtvrtletí očekává firma tržby kolem 12 miliard dolarů. Meziročně by tak její příjmy vzrostly o 20 procent.

Modrá je dobrá

Jedním z nejočekávanějších nových mobilů Motoroly je modrý Motokrzr (crazy razer), který je s rozměry 16 mm x 42 mm x 103 mm určen spíše do dámských ruček. Do jeho útlého těla, které na přední straně kryje sklo odolné proti oděru, se vešel 2Mpx fotoaparát, Bluetooth rozhraní, které je schopno streamovat hudbu do bezdrátových sluchátek, slot na paměťové karty standardu MicroSD a přehrávač hudby ve formátu MP3. Cena mobilu se pohybuje kolem hranice 11 000 Kč.

Inovacím neunikl ani v současnosti už dvouletý mobilní přístroj Motorazr V3xx, který nově podporuje vysokorychlostní přenosy dat přes HSPDA (až 3,6Mbps), EDGE, uživateli nabídne také 1,3Mpx fotoaparát. Podle vedení Motoroly je již tento mobil na tři týdny v celém světě vyprodán.

Vrcholem v nabídce Motoroly se stane Motorazr maxx V6xx s podporou videohovorů a tedy i sítí třetí generace, 2Mpx fotoaparátem a HSPDA přenosy. Vestavěný hudební přehrávač mobil dovoluje ovládat přes dotykové prvky, jejichž světelnými diodami je ozdobena přední skleněná strana přístroje. Cena mobilu se bude v době uvedení na trh, tedy asi v listopadu, pohybovat kolem jedenácti tisíc korun.

Vysouváky ovládnou trh

Firma se rovněž snaží zachytit nástup takzvaných "vysouváků", tedy mobilů s vysunovací přední stranou. Jejím zástupcem se stane Motorizr s funkcemi téměř na chlup totožnými jako nabízí Motokrzr.

Zmínku si zaslouží také véčko W375 s vestavěným FM rádiem a VGA fotoaparátem, které Motorola považuje za vůbec nejlevnější mobil tohoto typu na trhu. Jeho předpokládaná cena se má vejít do 3000 korun.

Jako bonbónek na dortu pak firma představila Motofone, který je primárně určen pro Indii a ostatní rychle se rozvíjející trhy s mobilními telefony. Cena tohoto liliputána s podobou obdélníkové kalkulačky se vejde do 1000 korun. Přístroj dostal do vínku displej z elektronického papíru, díky čemuž vydrží na jedno nabití baterie fungovat více než 20 dnů. V České republice by mohl být tento přístroj uveden v průběhu března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám