Hlavní obsah

Nejvíce počítačových pirátů je v Praze, tvrdí BSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podzimní kampaň BSA se zaměřuje na prevenci softwarového pirátství v menších a středních podnicích z kreativních odvětví. Za trestné činy související s porušováním autorských práv totiž stále častěji končí před soudem management či majitelé firem, tvrdí BSA s tím, že je zde míra pirátství velmi vysoká.

Článek

Z evidence protipirátské organizace BSA - Business Software Alliance, která zastupuje přední výrobce komerčního softwaru, vyplývá, že nejvíce případů softwarového pirátství je v Praze (25 %), Jihomoravském (13 %) a Ústeckém kraji (12 %). Statistika zahrnuje jak firmy, tak i jednotlivce zejména z řad pirátských překupníků, kteří hromadně šíří nelegální software za úplatu.

"Na tyto kraje připadá rovná polovina všech případů porušování autorského práva k softwaru a třetina způsobené škody," řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Policie statistiky BSA potvrzuje

Policejní statistiky tento žebříček víceméně kopírují. Na prvním místě se umístila s největším množstvím případů Praha (41 %) a pak následují kraje - v dřívějším členění - Jihomoravský (16 %), Severočeský (13 %) a Středočeský (11 %). Žebříček vychází z policejních statistik za poslední čtyři roky a z 2006 případů jich bylo objasněno více než 94 procent.

"Pirátství nepředstavuje ztrátu jen pro výrobce softwaru, ale celou tuzemskou ekonomiku. Ta ročně takto přijde o 2,7 miliardy korun. Značné škody připadají také na ostatní autorská díla, jakými jsou filmy a hudba. Ty však v našich statistikách nezohledňujeme," dodal Hlaváč.

Softwarové pirátství je podle BSA hodně rozšířené v menších a středních podnicích působících v kreativních odvětvích, sektoru informačních technologií a servisních společnostech, které při svém podnikání užívají specializované profesionální softwarové produkty. "Na tyto profesní skupiny se zaměříme nejvíce, ale jinak se obrátíme na firmy napříč všemi sektory," dodal Hlaváč.

Udavatelé se rekrutují z blízkosti firem

K policejním prohlídkám ve firmách dochází kvůli podezření z užívání nelegálního softwaru z 90 procent na základě oznámení někoho z blízkosti firmy - například nespokojeného zaměstnance. Za trestné činy související s porušováním autorských práv pak stále častěji končí před soudem management či majitelé firem.

Postihy za užívání nelegálního softwaru jsou značné: vysoké peněžité tresty, propadnutí věci či dokonce trest odnětí svobody až na pět let. Často je třeba uhradit statisícové finanční kompenzace poškozeným softwarovým firmám - a to až dvojnásobek licenčních poplatků. Stres z vyšetřování a soudního řízení navíc každého vyřadí na dlouhé měsíce z pracovního procesu. V ohrožení je i dobré jméno firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám