Hlavní obsah

Seagate připravuje výrobu 2,5TB pevných disků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkci harddisků s kapacitou několika tisíc gigabyte plánuje v nedaleké budoucnosti spustit jeden z největších výrobců záznamových zařízení společnost Seagate. Společnost to uvedla na tiskové konferenci Idema Diskcon pořádané k 50letémů výročí pevných disků.

Článek

Zástupci firmy rovněž oznámili, že dokáží na jeden čtvereční palec uložit až 421 Gbitů dat, což je podle vedení společnosti nový světový rekord.

Firma prezentovala celou řadu nových výrobků, počínaje 40GB až 275GB pevnými disky s průměrem ploten 1 až 1,8". Tato zařízení budou díky svým minimálním rozměrům určena do mobilních telefonlů či hudebních přehrávačů.

Pro mobilní počítače hodlá Seagate uvést novou sérii 2,5" pevných disků s kapacitou kolem 500GB. Do stolních počítačů jsou pak určena zařízení s průměrem ploten 3,5 palců, na které bude možné uložit až 2,5TB dat.

Vše má ale jeden háček - Seagate dodal, že se tyto produkty nedostanou na trh dříve než v roce 2009. Dnes existují pouze ve fázi prototypů, jenž na vstup do sériové výroby teprve čekají.

Společnost rovněž představila některé postupy, které naleznou uplatnění v budoucnosti. Mělo by se jednat o HAMR (Assisted Magnetic Recording) zápis a takzvanou "bit patterned media" techniku. Zástupci Seagate dodali, že díky těmto novým technologiím dosáhnou hustoty záznamu dat kolem 50TB na jeden čtverečný palec. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám