Hlavní obsah

Fotografie umíme převést do 3D modelu, chlubí se Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký technologický gigant Microsoft představil ve středu systém, který umožňuje převést digitalizované snímky do prostorového modelu.

Článek

Program amerického Microsoftu Photosync pracuje s kolekcí snímků, které podrobně analyzuje, aby z nich nakonec vytvořil prostorový model celé scény.

Vlastní technologii pro tvorbu 3D scény z dvourozměrného modelu představil Microsoft v Bostonu. Díky systému dostal uživatel možnost virtuálně se procházet počítačem vytvořenou krajinou, rovněž mohl prohlížet fotografie z jakéhokoliv úhlu.

Zástupci Microsoftu dodali, že program uvolní na trh koncem tohoto roku. jeho cenu však firma blíže nespecifikovala.

Prostorový model scény však nelze získat z jakéhokoliv souboru fotek daného místa. Určitou krajinu nebo předmět je nutné mít nafoceno z více uhlů, v jednotlivých snímcích pak program pátrá po shodách. Aplikace je použitelná také pro tvorbu 3D scény z několika málo snímků, ale podle softwarového experta Microsoftu Richarda Szeliskiho není výsledek až tak dobrý.

Microsoft bude prezentovat novou technologii detailněji na konferenci Siggraph 2006, která se odehraje ještě tento týden v Bostonu. Společnost se domnívá, že novou aplikaci poskytne hlavně přes webové rozhraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám