Hlavní obsah

Cena LCD TV s uhlopříčkou 81,3 cm klesla pod 10 000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších producentů plochých displejů na světě AU Optronics významně snížil cenu 32" LCD panelů, které slouží k výrobě plochých televizorů. Podle deníku DigiTimes je AUO prodává za méně než 400 dolarů (přibližně 9500 korun) za kus.

Článek

Odborníci soudí, že cena 32" panelů, která se propadla pod magickou 400dolarovou hranici, již atakuje výrobní náklady a bude proto koncem roku revidována.

Tyto ploché obrazovky s uhlopříčkou více než 80 centimetrů pomalu začínají vytlačovat rozměrnější 37" kousky, jejichž cena se již dostala pod 600 dolarů. Shodou okolností 37" modely na trh dodává ponejvíce firma AUO a rovněž LG.Philips.

Zdroje blízké výrobcům plochých panelů soudí, že cena 37" panelů klesne počátkem srpna snad až k 520 dolarům. Proti dnešku by se tak snížila přibližně o 14 procentních bodů.

Analytici soudí, že vzhledem k velmi silné konkurenci na trhu s plochými panely budou jejich výrobci i přes poměrně velký zájem zákazníků na 32" potažmo 37" modelech málo vydělávat. Odborníci se dokonce domnívají, že jak AUO tak LG.Philips mohou kvůli tomu ve druhém kvartále skončit ve ztrátě.

Bez zajímavosti není porovnání současných cen 32" a 37" LCD TV panelů, které činí přibližně 400 dolarů, resp. 600 dolarů s těmi, jichž dosahovaly podle společnosti WitsView Technology letos v lednu. Jednotlivé kusy počátkem roku prodávali jejich výrobci za 555 dolarů (32" LCD TV) a 800 dolarů (37" plochá obrazovka).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám