Hlavní obsah

Hardware 17/2006: Jiný rozměr plochy s 24" HP L2465

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evoluce nezná slitování ani v oblasti zobrazovacích zařízení. Patnáctipalcové LCD displeje, které bývaly nedávno snem každého uživatele, jakoby byly dnes zapomenuty a na jejich místo nastupují mamutí obrazovky s úhlopříčkou přes 20". V dnešním článku se seznámíme s 24" obříkem z dílen HP, který nabízí rozlišení 1920x1200.

Článek

Koupě 24" LCD panelu není již jen pouhou otázkou ceny. Velkou roli zde hraje i použití a především potom prostředí, kam má být monitor instalován. Šedesát centimetrů úhlopříčky je samozřejmě zbytečností pro psaní emailů a brouzdání po webu. A kromě toho ne každý stůl je na takového macíka připraven.

Grafici a ti druzí

Největší poptávka po velkých monitorech je z řad grafiků a projektantů. L2465 s rozlišením 1920x1200 nenechá nikoho z nich chladným. Ohromná pracovní plocha skýtá dostatek prostoru pro práci na rozměrných výkresech, texturách či drátěných modelech. Vysoké rozlišení je také vhodné ke sledování HDTV videa bez jakékoliv ztráty kvality.

Pro hraní her se sice doporučují menší displeje, kde je celý obraz v zorném poli, s rostoucím výkonem grafických karet a hlavně monstrózních SLI a Crossfire řešení si výrobci vymysleli nový termín - HD Gaming. Hraní ve vysokém rozlišení je nový marketingová trhák schopný z bohatších hráčů vytáhnout neskutečně vysoké sumy.

Poslední skupinku obdivující vlastnosti 24" displeje se stanou ti z vás, kteří rádi stříhají filmový záznam. Díky velké šířce je vidět mnohem větší část časové osy, náhled nemusí být malinké okénko krčící se někde v koutě, a panely nástrojů nezabírají tolik potřebný prostor pro práci samotnou.

HP L2465 - vlastnosti

Sama úhlopříčka ke spokojenosti nestačí. U takto rozměrného panelu je víc než nutné, aby měl vysoké pozorovací úhly. 170° udávaných výrobcem odpovídá realitě, neboť jas klesá jen pozvolna a velký úbytek je znát až z opravdu ostrého úhlu. Když sedíte před ním, jsou barvy uprostřed a na krajích stejné.

Další klíčová vlastnost je odezva. Ne tak kvůli hrám nebo filmu (při 30 snímcích za vteřinu to opravdu není kritérium výběru), ale především kvůli CAD aplikacím. Při otáčení drátěným modelem se mazání pomalých matic projevuje víc, než kdekoliv jinde. L2465 si v tomto ohledu vede výborně. Oproti katodovým monitorů je sice lehké máznutí pozorovatelné, ale vadit bude málokomu. Výrobce to oceňuje hodnotou 8ms pro Gray-to-Gray přechod.

Kontrastní poměr panelu činí 1000:1. Černá je v tomto případě opravdu černá, samozřejmě ne v případě, že nastavíte jas na maximálních 500cd/m2. Tam už dostanete typickou "monitorovou" šeď. S vyšším jasem je také patrné zhoršení rovnoměrnosti podsvícení, které však při pracovních hodnotách 250-300cd/m2 téměř nezaznamenáte.

Barvy a přechody

Pro práci s fotografií a grafikou obecně je potřebné mít barvy věrné a homogenní. Důležitý je také barevný rozsah.

Co se věrnosti týče, monitor nabízí nastavení teploty barev pro složky RGB. Chybí zde hardwarová kalibrace, která je u LCD panelů přítomna až u velmi drahých modelů. Barevný profil se tak musí řešit softwarově, tedy běžnější cestou.

Barvy jsou regulovatelné velmi dobře, a co je hlavní, použitý panel nemá sklon zobrazovat jednu barvu dominantně. Bílá barva nenese stopy žluté nebo zelené.

Homogenita barev má svůj základ v pozorovacím úhlu. Opět musím monitor pochválit, neboť pokud sedíte přes obrazovkou, barvy nabízené uprostřed se téměř shodují s barvami na krajích obrazu. Malou daň si zde vybírá ohromná úhlopříčka, a tak není dobré sedět na obrazovce doslova nelepený.

Zkouška s barevnými klíny a přechody by měla odhalit rozsah zobrazovaných barev. Při zkoumání přechodů zjistíme, že panel nemá žádné vysloveně slabé místo. Aby také ne, když jeho základem je S-PVA technologie. Plynulost přechodů je na opravdu vysoké úrovni.

Trošku horší je to již u šedých odstínů, kde se lehké škálování (diethering) přeci jen projevuje. V porovnání s jinými LCD však nejde o žádnou katastrofu.

Funkce pivot

K mému překvapení mělo LCD HP L2465 mezi nohou a displejem kloub, která jej umožňoval otočit o 90° na výšku. Funkce pivotu je u 17" a 19" panelů jistě velmi příjemná, avšak zde si nejsem zcela jist jejím použitím. S tím že by se papír A4 při 100% zobrazení nevešel na plochu dvakrát vedle sebe se nesetkáte.

Závěr

Než začneme monitor hodnotit, musím uvést cenu. Ta se pro koncového uživatele pohybuje na hranici 27 000 včetně daně, což vzhledem ke kvalitám a hlavně rozměrům je částka ospravedlnitelná.

Obraz má jen velmi málo chyb, mezi které patří velmi lehké mazání (ale jen opravdu lehoučké) a horší zvládnutí šedého přechodu. Ostatní vlastnosti jsou už jen výborné. Pozorovací úhel, stejnorodost barev i kontrastní poměr udělají radost nejednomu majiteli.

Je jen nutné si uvědomit, že rozlišení 1920x1200 na 24" má velmi malou rozteč bodů, a tak jej lidé s horším zrakem příliš neocení. Zato všichni, kteří pracují s tenkými čarami budou v sedmém nebi.

Sečteno podtrženo, pokud potřebujete velký monitor s rozlišením vhodným i pro HDTV, je výrobek HP L2465 jednoznačně dobrou volbou.

Specifikace L2465

  • Úhlopříčka: 24" (60,9cm)
  • Rozlišení: 1920 x 1200 bodů
  • Odezva: 8ms (gtg)
  • Pozorovací úhly: 170°
  • Kontrast: 1000:1
  • Jas: 500cd/m2
  • Vstupy: DVI, D-Sub
  • Spotřeba: 110W
  • USB Hub: Ano
  • Pivot: Ano
  • Výškově nastvitelný: Ano
  • Repro: ne (možno dokoupit)

Reklama

Výběr článků

Načítám