Hlavní obsah

Čtyřjádrové čipy Intelu se ženou za supervýkonem

Novinky, News.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce mikroprocesorů Intel poodhalil roušku nad procesory, které obsahují hned čtyři jádra. Čipy se objeví na trhu již počátkem příštího roku.

Článek

Čtyřjádrový Clovertown, který je určen pro dvouprocesorové servery (budou tak obsahovat 2 x 4 jader), začne Intel dodávat výrobcům počítačů koncem tohoto roku.

Upravená verze tohoto čipu označovaná jako Tigerton, jež je určena pro servery se čtyřmi a více procesory, se objeví v téže době.

Zvyšování počtu jader v procesorech je pro Intel klíčové. Ke konci dekády budou naše čipy obsahovat deset jader, o deset let později by se mohlo jednat o stovky jader, řekl Justin Rattner, šéf technologického oddělení Intelu.

Sdružování více jader do jednoho čipu má za následek rychlé zvyšování výpočetní síly těchto produktu. Navíc dochází k velkým úsporám energie - jednotlivá jádra lze totiž vypínat či zapínat v závislosti na tom, kolik výkonu je aktuálně zapotřebí.

"Je otázka nanosekund kdy data přetečou z jádra do jádra, díky lepší přenosové rychlosti dat navíc získáváme vyšší výkon," komentoval Rattner některé výhody vícejádrových procesorů.

Clevertown a Tigerton jsou členy nové architektury, kterou Intel uvede koncem roku 2006. Jejími členy jsou také čipy Merom a Conroe. [celá zpráva]

S vícejádrovými čipy se počátkem příštího roku vytáhne také firma Advanced Micro Devices.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám