Hlavní obsah

Firefox bude uveden pro počítače Apple s procesory Intel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozilla Foundation přislíbila uvedení populárního prohlížeče Firefox, který bude určen pro počítače Apple Mac, jež nově pohání dvoujádrové procesory Intel. Browser vydá společnost v březnu.

Článek

"Plánujeme vydat finální verzi Firefoxu pro Intel Mac OS X koncem března spolu s verzí Firefoxu 1.5.0.2," uvedl Jash Aas v rozhovoru pro server CNET.

Mozilla očekává vysokou poptávku po svém prohlížeči, který bude podporovat platformu Intel Core Duo, již využívá firma Apple namísto dřívějších Power PC procesorů. [celá zpráva]

Mozilla již prostřednictvím stránek vývojáře Aase nabízí nehotový Firefox, který je schopen pracovat na inovovaných Applech. Aas však uživatelům Maců nedoporučuje používat tuto betaverzi Firefoxu, ale naopak stále pracovat se starší variantou, která běhá na Macích vybavených procesory IBM Power PC.

K tomu, aby fungovala tato verze i na systému Intel Mac OS X, však musí uživatelé používat nástroj Apple Rosetta. Rosetta umožňuje programům, které byly původně napsány pro IBM Power PC čipy, pracovat i na produktech Intelu.

S Firefoxem pro Intel Mac OS X spokojenost

John Aas je spokojen s kvalitou nové verze Firefoxu pro Intel Mac OS X, přesto je však nutné některé věci dopilovat. Podle něj jsou v prohlížeči drobné nedostatky, do konce března však budou odstraněny, doufá.

"Přepis Firefoxu byl velmi úspěšný, nyní máme verzi, která pracuje na systémech Mac Intel. Předtím, než prohlížeč uvedeme oficiálně, je však nutné opravit dvě drobné chyby," uvedl.

První problém se týká nekompatibility Firefoxu s pluginem Macromedia Flash, který je dodáván spolu se systémem Mac OS X 10.4.4. Druhá závada si vyžádá aktualizaci zásuvného modulu Java Embedding Plugin, který pracuje se všemi aplikacemi napsanými v jazyce Java v systému Mac OS X.

Firefox pro Intel Mac OS X tedy funguje "výborně, výjimkami jsou však Java a Flash prvky, které jsou dočasně vypnuty," dodal Aas. Instalaci betaverze nového Firefoxu proto zatím nedoporučujeme, uvedli zástupci Mozilly.

Podíl prohlížeče Mozilla Firefox na trhu s osobními počítači se koncem minulého roku odhadoval na 10%.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám