Hlavní obsah

Holografická média s kapacitou 1,6 TB příští rok na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Maxell a InPhase dokončují návrh holografického média s kapacitou 1,6 terabytu. Nová generace záznamových zařízení se na trhu objeví již v září příštího roku.

Článek

Podle InPhase Technologies, která začala vyvíjet holografická média před pěti lety, budou data na holodiscích v bezpečí minimálně půl století.

Holografická jednotka (video) ukládá data do materiálu zvaného jako Tapestry photopolymer, do kterého mohou být jedenkrát zapsána. Záznamovou vrstvu o tloušťce 1,5 mm obklopuje z každé strany plastická hmota o průměru 13,3 cm. Přístupová doba na povrch disku se udává na 200 ms. Rychlost čtení dat dosahuje 120 megabytů za sekundu.

Data se ukládají nejen na povrch materiálu (jako činí dnešní pevné disky), ale i do jeho vnitřních částí. Záznamová technologie navíc umožňuje umístit do stejného materiálu více hologramů, které se tak mohou vzájemně překrývat, což masivně zvyšuje úložný prostor holodisků.

"Jedno médium s průměrem 5,25 palce (asi 13,3 cm) pojme 63krát více dat než klasické DVD," doplnila InPhase.

Holodisky s kapacitou 1,6 TB nabídnou nejnižší cenu připadající na jeden megabyte, uvedli zástupci InPhase. Astronomická však bude pořizovací cena samotné zapisovací mechaniky. V případě staršího modelu, který si poradil s 300GB médii, totiž dosahovala 10 000 dolarů, tedy asi 250 000 korun. 

Co je to jeden Pentabyte?

  • bit (b) nabývá hodnot 0 nebo 1, nejmenší jednotka informace
  • byte (B) aneb binary digits of eights obsahuje 8 bitů
  • kilobyte (kB) značí 1024 bytů - 2 na 10 bytů
  • megabyte (MB) pak 1024 kilobytů - 2 na 20 bytů
  • gigabyte (GB) je 1024 megabytů - 2 na 30 bytů
  • terabyte (TB) obsahuje 1024 gigabytů - 2 na 40 bytů
  • pentabyte (PB) obsahuje 1024 terabytů - 2 na 50 bytů

Klíčovým investorem a vývojovým partnerem InPhase je společnost Hitachi Maxell. Mechaniky využívající holografického zápisu dat se snaží uvést také firmy Fuji a CMC Magnetics [celá zpráva]. 

Reklama

Související témata:

Související články

Holografický disk pojme 1,6 TB dat

Technologie holografického záznamu společnosti InPhase má přinést nevšední miniaturizaci záznamových zařízení. Na jeden holografický disk bude možno uložit...

Holo-disk pojme v roce 2009 kolem 1638GB dat

Společnost InPhase se přiblížila datu uvedení finální verze svého holografického ukládacího systému "Tapestry", uvedl ve středu server Toms Hardware....

Výběr článků

Načítám