Hlavní obsah

Dědeček stahoval filmy, má zaplatit 600 000 dolarů

Novinky, adr, JS online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CITY OF RACINE

Americký důchodce čelí obvinění organizace MPAA (Motion Picture Association of America), která zastupuje tři významná hollywoodská studia. Podle asociace stáhl z internetu čtyři DVD filmy, čímž porušil autorská práva a má jako odškodné zaplatit 600 000 dolarů, tedy asi 15 miliónů korun.

Článek

67letý Fred Lawrence z amerického městečka City of Racine uvedl, že filmy příliš nesleduje, a ani si je tedy z tohoto důvodu nestahoval. Přečinu se podle něj omylem dopustil jeho třináctiletý vnuk, který si loni přes výměnou síť iMesh stáhl čtyři obrazy DVD.

MPAA kvůli tomu chtěla po Lawrenci již v březnu 4000 dolarů (asi 100 000 korun) jako náhradu vzniklých škod, které ale odmítl zaplatit. "Kde mám vzít tolik peněz? Nikdy jsem nebyl a ani nebudu bohatý," posteskl si.

"Nejdříve musím říct, že jsem k celé záležitosti přistupoval poněkud naivně," uvedl Lawson v rozhovoru pro deník JS Online. Dodal, že si v prosinci jeho tehdy ještě dvanáctiletý vnuk stáhl tituly Úžasňákovi, Já robot, Zloději paměti a Nenávist.

Udělal to však z pouhé zvědavosti, doplnil Lawrence. Naše rodina totiž na DVD vlastní tři ze čtyř filmů, které stáhl. Navíc jsem vše okamžitě z disku smazal. "Osobně bych nikdy nic takového neudělal, ani jsem nic takového neudělal. Myslím si, že to byla pouze nevinná chyba mého vnuka, který prostě nevěděl, co dělá," svěřil se postarší muž.

Celá věc se však nemusí dostat k soudu, upozorňují američtí právníci. MPAA pouze soudním stáním vyhrožuje, domnívají se. Také se může stát, že MPAA obviní Lawrencova vnuka, dodávají. A děti, jak známo, nemají většinou z čeho zaplatit případné vysoké pokuty, protože nevydělávají.

Anketa

Souhlasíte s tvrdým postihováním internetových pirátů, tak jako to prosazuje a snaží se provádět MPAA?
Ano
3,9 %
Ne
94,6 %
Nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2242 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám