Hlavní obsah

Lidé se možná objednají k lékaři i přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Několik společností působících v České republice připravuje systémy, které pacientům dovolí objednat se k lékaři přes internet. Takové objednávání by mělo ušetřit čas nemocných i zdravotníků.

Článek

"Papírováním a telefonováním se ztratí čas, který by se mohl věnovat pacientovi. Mnozí přijdou k lékaři a jsou ztraceni. Dostanou do ruky štos žádanek a nevědí, kam jít," uvedl ve středu přednosta kliniky zobrazovacích metod brněnské nemocnice u svaté Anny Petr Krupa.

Dodal, že objednací lhůty u některých vyšetření trvají měsíce. Když se náhodou uvolní místo a prohlídka je možná dřív, pacienti se to pak ani nedozví, uvedl lékař.

Při internetovém objednávání by si mohl člověk vyhledat příslušné vyšetření a lékaře ve svém okolí. Ihned by pak viděl, jaké termíny jsou volné, na které se může ještě přihlásit. O tom, že o něm lékař ví a že počítá s jeho návštěvou, by pak následně dostal potvrzení na svůj mobilní telefon nebo e-mail. Podle Krupy by osoby, které nemají přístup k internetu, mohla objednávat zdravotní sestra či speciální agentura.

První tři systémy už fungují

Objednávání přes internet by podle přednosty kliniky mohlo fungovat i uvnitř nemocnic. Pacienta by zdravotníci odeslali na jednotlivá oddělení k vyšetřením podle volných míst v počítači.

První internetové objednávání už nabízí například stránka www.mysolp.cz. Systém testují tři zdravotnická zařízení, a to v Rakovníku, Příbrami a Opočně. Jeho výrobce počítá s tím, že se mu podaří rozšířit jej i do dalších zařízení a ambulancí.

Roční využití služby na webu www.mysolp.cz by podle výrobce mohlo stát 100 korun. Soukromé ambulance by měly ročně hradit stejnou částku, nemocnice podle počtu zapojených pracovišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám