Hlavní obsah

Vir Zotob měl krást čísla kreditních karet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle tureckých vyšetřovatelů je jeden ze zatčených mužů, který rozšiřoval počítačový virus Zotob, členem gangu, jenž se zabývá krádežemi čísel kreditních karet. V úterý to oznámili zástupci FBI.

Článek

Atilla Ekici [celá zpráva], který jinak vystupuje pod přezdívkou "Coder", je údajně v úzkém spojení se skupinou dalších dvanácti podezřelých, jenž jsou zapleteni do podvodů s kreditními kartami.

Ekici byl obviněn nejen z rozšiřování zhoubného počítačového programu Zotob, ale také jeho dřívějších mutací - červů Mytob a Rbot.

Zástupci FBI sdělili, že jak Ekiciho, tak jeho pomocníka Essenbara, který viry napsal, vedla k činům finanční motivace. Zhoubné kódy Mytob a Zotob totiž útočily na systémy Windows a útočník pak mohl jejich prostřednictvím majitele počítače na dálku špehovat.

Zotob a jeho mutace využívaly ke své činnosti bezpečnostní mezery funkce plug-and-play, kterou Microsoft počátkem srpna záplatoval. K dnešnímu dni bylo zachyceno více než 100 variant červa Mytob. Internetem se šíří prostřednictvím e-mailových zpráv.

O prvních útocích viru Zotob a jeho variant informovala v polovině srpna americká CNN, které se program dostal do počítačových sítí [celá zpráva] a narušil vysílání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám