Hlavní obsah

Tažení proti internetovým gigantům. EK má na mušce Amazon

Brusel

Evropské dozorčí orgány prověří, zda Amazon neporušuje pravidla hospodářské soutěže. S americkým internetovým prodejcem zahájí oficiální šetření, uvedla ve středu Evropská komise. EK chce zjistit, zda se společnost chová legálně při zacházení s obchodníky, kteří své zboží jejím prostřednictvím nabízejí. Vyšetřování Amazonu má být dalším krokem v tažení EK proti internetovým gigantům.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

Hloubkové vyšetřování Amazonu Vestagerová signalizuje už několik měsíců. V konečném důsledku by mohlo vést k pokutě nebo ke změně způsobu fungování firmy.

"Pokud se zjistí, že mocné platformy využívají shromážděná data k získání výhody nad konkurencí, náklady ponesou jak spotřebitelé, tak trh," uvedl Johannes Kleis z evropské organizace spotřebitelů BEUC.

I když to bude poprvé, co se EK přímo zaměří na online retailový obchodní model Amazonu, společnost už byla v EU vyšetřována dvakrát, a to kvůli daním a kvůli praktikám v prodeji elektronických knih.

Pod drobnohledem Qualcomm, Apple i Google

Vestagerová podle dvou informovaných zdrojů Bloombergu chystá letní finále svého pětiletého tažení proti americkým technologickým gigantům. Firmě Google komise v posledních třech letech vyměřila pokutu každý rok, vloni to bylo rekordních 4,34 miliardy eur (111 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android.

Apple, což je další americký technologický gigant, musel uhradit irské vládě sporný daňový nedoplatek, a kvůli nakládání s daty uživatelů komise prověřovala společnost Facebook.

Druhou největší pokutu by už příští týden mohl dostat americký výrobce čipů Qualcomm za to, že ceny čipů srazil pod běžné ceny, aby vytlačil menšího konkurenta. Vloni Qualcomm dostal od EK pokutu 997 milionů eur, protože firma platila svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů za to, aby nenakupoval u konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám