Hlavní obsah

Přední světové banky chystají vlastní kryptoměnu, konkurenci pro bitcoiny

New York

Skupina předních světových bank v čele se švýcarskou UBS se chystá spustit užívání nové kryptoměny v přeshraničním obchodu, která bude konkurencí pro známé bitcoiny. Zahájení projektu může představovat novou etapu v přijímání technologie blockchain, tedy databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha, bankovním sektorem, napsal list The Wall Street Journal. Plně funkční by měla být během jednoho roku.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

V projektu kryptoměny nazvané USC (Utility Settlement Coin), který vznikl v září roku 2015, se spojilo 14 společností včetně předních bank z Evropy, Spojených států a Japonska. Založily společnost Fnality International, do níž celkově investovaly 63,2 milionu dolarů (1,46 miliardy Kč).

Měna USC má fungovat jednak jako platební prostředek a také jako kurýr, který nese všechny informace potřebné k dokončení obchodu, což by mohlo snížit čas a náklady transakce.

Odstranění rizika vypořádání

Na zpracování obchodu může participovat více stran, zejména pokud půjde o přeshraniční transakci. Zatímco vypořádání obchodu může trvat několik dní nebo týdnů, než se vyjasní nedokončené a nezdařené obchody, se systémem založeným na blockchainu jsou všechny kroky zprostředkovatelů vtěleny do samotné transakce. „Odstraňujete riziko vypořádání, riziko protistrany, tržní riziko. Všechna tato rizika zvyšují náklady a neefektivnost na trhu,“ prohlásil šéf odboru UBS pro inovace a strategické plánování Hyder Jaffrey.

Měna USC bude jištěna prostředky v držení centrálních bank. Kromě UBS jsou do projektu zapojeny Barclays, Nasdaq, Credit Suisse, Bank of New York Mellon, Canadian Imperial Bank of Commerce, State Street Bank & Trust Co., Banco Santander, Commerzbank, ING Groep, KBC Group, Lloyds Banking Group, Mitsubishi UFG Financial Group a Sumitomo Mitsui Banking Corp.

Šéf Fnality Rhomaios Ram řekl, že společnost spolupracuje s regulačními orgány v několika zemích, aby získala potřebná povolení. Věří, že měna USC bude plně funkční do 12 měsíců.

Může se vám hodit na Seznamu:

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám