Hlavní obsah

Nefungoval Gmail ani YouTube. Google postihl velký výpadek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od nedělního večera mohli uživatelé Googlu zaznamenat problémy s nedostupností služeb. Nefungoval stejnojmenný vyhledávač, poštovní klient Gmail, ale například ani videoserver YouTube. Vyplývá to z informací serveru DownDetector.com.

Foto: repro DownDetector.com

Výpadky služeb Googlu se týkaly také Evropanů.

Článek

Právě stránky DownDetector monitorují to, zda jsou nejznámější internetové servery v provozu. První uživatelé začali hlásit nedostupnost služeb v neděli okolo 21. hodiny. Počty hlášení přitom dramaticky rostly a šplhaly se do několika tisíc za každou hodinu.

Výpadky se týkaly daleko více lidí, ale statistiky serveru DownDetector zahrnují pouze uživatele, kteří se na tento server obrátí a problémy nahlásí. Počet hlášení začal klesat v podstatě až v pondělí okolo 3. hodiny ráno.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výpadky služeb Googlu za posledních 24 hodin

Hlavně v USA, Japonsku a Austrálii

Několik desítek lidí nicméně hlásilo problémy ještě okolo 9. hodiny. To nasvědčuje tomu, že situaci se nepodařilo ještě zcela vyřešit.

Výpadky se nedotkly všech uživatelů, nicméně problémy hlásili lidé napříč celým světem. Podle serveru DownDetector se výpadky týkaly také Čechů a dalších Evropanů. Je nicméně možné, že někteří tuzemští uživatelé služby mohli využívat bez omezení, jiní zase nikoliv.

Nejvíce si na nedostupnost služeb stěžovali nicméně lidé ze západního pobřeží USA, Austrálie a Japonska.

Chyba, nebo hackeři?

Google se zatím k výpadkům nevyjádřil. V tuto chvíli tak není jasné, zda je způsobila nějaká technická chyba, nebo například útok hackerů.

V dubnu postihl globální výpadek také Facebook, Instagram a WhatsApp. Šlo o jeden z největších výpadků v historii této americké sociální sítě, která provozuje i další internetové služby. Tehdy za nedostupnost mohla technická chyba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám