Hlavní obsah

Bitcoin výrazně posiluje, už má dvojnásobnou hodnotu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další výrazný skok kurzu zažily v pondělí bitcoiny. Populární virtuální mince posílily na 8800 dolarů, tedy v přepočtu na 203 100 Kč. Za pouhých 24 hodin si tak připsaly zhruba 1000 dolarů (23 000 Kč), od začátku roku se tak nejznámější kybernetická měna zhodnotila více než dvojnásobně. Vyplývá to z informací jednotlivých směnáren.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální vývoj kurzu bitcoinu

Článek

Kurz bitcoinu se v prvních měsících letošního roku pohyboval okolo 4000 dolarů (92 300 Kč), letos v dubnu se nicméně jeho hodnota přehoupla přes 5000 dolarů (115 400 Kč).

Růst ceny se nezastavil ani v květnu, nejprve zkraje měsíce kurz povyskočil na 6000 dolarů (138 500 Kč), v půlce měsíce pak na 7000 dolarů (161 500 Kč) a následně až k hranici 8000 dolarů, tedy v přepočtu na 184 500 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kurz bitcoinu od začátku roku

Mírné zakolísání a pak opět růst

I když kurz minulý týden mírně zakolísal o pár stovek dolarů směrem dolů, v pondělí opět povyskočil směrem vzhůru – na 8800 dolarů (203 100 Kč), jak již bylo uvedeno výše.

Zda bude růst pokračovat, či naopak klesat, však v současnosti nikdo nedokáže říci. Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Přestože je aktuálně hodnota na svých letošních maximech, ani zdaleka se nepřibližuje kurzu z loňského roku. Tehdy se virtuální mince obchodovaly za více než 20 000 dolarů, což je v přepočtu 459 000 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin má za sebou velký pád, opět ale roste

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodnota bitcoinu dramaticky roste

Kurz bitcoinu v úterý výrazně poskočil směrem vzhůru. Za pouhých 24 hodin si tato virtuální měna připsala více než 1000 dolarů, tedy bezmála 23 tisíc korun....

Výběr článků

Načítám