Hlavní obsah

Facebook zablokoval účty prominentů kvůli extremistickým názorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Facebook zablokoval účty několika prominentních uživatelů, neboť je kvůli extremistickým názorům považuje za nebezpečné. Rozhodnutí se týká kontroverzního komentátora a novináře Mila Yiannopoulose, kterého agentura Reuters označuje za provokatéra a příznivce krajní pravice, majitele konspirátorského portálu InfoWars Alexe Jonese nebo Louise Farrakhana, lídra černošského muslimského hnutí Islámský národ, vnímaného jako černošský protipól bělošského rasistického uskupení Ku-klux-klan.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Milo Yiannopoulos, Alex Jones a Louis Farrakhan

Článek

"Vždy jsme blokovali osoby nebo organizace, které vyzývaly k násilí a nenávisti," uvedla v prohlášení společnost Facebook, která stejnojmennou síť provozuje.

Američan Jones je označován za krále konspirátorů kvůli provozování ultrapravicového portálu InfoWars, kde jsou zveřejňovány falešné či zavádějící informace a konspirační teorie. Portál v návštěvnosti překonává i weby takzvaných mainstreamových médií, jako jsou magazín The Economist a Newsweek.

Přístup ke službám Facebooku a také Instagramu, který společnosti Facebook rovněž patří, ztratil také britský přispěvatel webu InforWars Paul Joseph Watson. Ten na sebe při nedávném požáru pařížské katedrály Notre-Dame upozornil videem, o kterém tvrdil, že na něm muslimové zkázu dominanty francouzské metropole oslavují.

Deník USA Today poznamenal, že nový zásah provozovatele Facebooku následuje poté, co v březnu společnost zablokovala účty představitelům bělošských rasistických hnutí. Facebook podobně jako další sociální sítě čelí tlaku úřadů, aby svůj virtuální prostor vyčistil od provokatérů, konspirátorů a radikálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám