Hlavní obsah

Skandál okolo Facebooku a Cambridge Analytica nekončí. Vyšetřovatelé získali citlivou komunikaci

Novinky, mif

Kauza okolo společnosti Cambridge Analytica, která získala data desítek milionů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, stále ještě neutichla. Celým případem se již několik měsíců zabývá výbor britské Dolní sněmovny pro digitální svět, kulturu, média a sport (DCMS). Ten nyní získal klíčový důkaz v celém případu – citlivou komunikaci mezi vrcholnými manažery Facebooku. Informoval o tom web deníku The Guardian.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Budova společnosti Cambridge Analytica

Článek

Ani po několika měsících vyšetřování se případ neubíral k zářnému konci. Proto přistoupili britští poslanci k mimořádnému kroku. Využili pravomoc parlamentu a donutili americkou společnost Six4Three, která dříve s Facebookem spolupracovala, aby jim odevzdala sadu interních dokumentů, které souvisí se sociální sítí.

Podle britských médií využili poslanci toho, že v Londýně pobýval představitel společnosti Six4Three a do jeho hotelu poslali pracovníka sněmovny dohlížejícího na pořádek v jednacím sále. Ten mu následně tlumočil dvouhodinové ultimátum na vydání zmiňovaných dokumentů.

Jak nakládá Facebook s daty uživatelů?

Podnikatel se nejprve zdráhal, načež byl v souladu s platnými zákony eskortován do parlamentu. Tam mu poslanci sdělili, že může být dokonce vězněn, pokud dokumenty nepředá, což jeho postoj nakonec změnilo.

Sada zabavených interních dokumentů obsahuje e-maily posílané mezi pracovníky Facebooku a údajně jasně reflektuje to, jak společnost nakládá s daty uživatelů. Poslanci však zatím dokumenty nijak blíže nekomentovali a v tuto chvíli není jasné ani to, zda je zveřejní.

Zneužití desítek milionů účtů

Britská společnost Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek milionů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Zástupci Facebooku již chování společnosti Cambridge Analytica odsoudili a ukončili s ní veškerou spolupráci. Opakovaně také uvedli, že o zneužívání účtů neměli potuchy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám