Hlavní obsah

Zemřel spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen

Aktualizováno

Spoluzakladatel softwarové firmy Microsoft Paul Allen zemřel v pondělí ve věku 65 let. Miliardář, filantrop a hledač lodních vraků podlehl rakovině lymfatických uzlin. Informovala o tom jeho společnost Vulcanic.

Foto: JOHN FROSCHAUER, ČTK/AP

Paul Allen na archivním snímku

Článek

Allen patřil stejně jako druhý zakladatel softwarového gigantu Bill Gates k podnikatelům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely. Podle dostupných údajů dal téměř dvě miliardy dolarů (45 miliard korun) na vědecké výzkumy, ochranu přírody, vzdělávací projekty či umění.

To vše si mohl dovolit zejména díky svému rozhodnutí z roku 1974, kdy se spolužákem Gatesem vymysleli programovací jazyk Basic a o rok později založili ve městě Albuquerque v Novém Mexiku malou firmu, která měla zprvu 15 pracovníků. Microsoft postupně ovládl světový trh s programy a nabobtnal až na téměř 130 tisíc zaměstnanců.

„Jako spoluzakladatel Microsoftu svým vlastním, tichým a vytrvalým způsobem vytvářel magické věci, zkušenosti a instituce, čímž změnil svět,” uvedl v prohlášení současný šéf Microsoftu Satya Nadella.

Allen z firmy po necelých deseti letech odešel a pod hlavičkou své nové společnosti Vulcan investoval jmění vydělané na softwaru do řady různých projektů od realitního byznysu přes vědecké patenty po výzkum vesmíru. Pořídil si rovněž několik sportovních klubů a produkoval filmy.

Mecenáš ze Seattlu

Letos byl Allen americkými specializovanými médii veden mezi 50 nejbohatšími lidmi světa díky čistému jmění přes 20 miliard dolarů. Ve svém rodném městě Seattle byl jedním z hlavních mecenášů, když financoval knihovny, univerzity či výzkumná centra.

Média se velice zajímala o jeho objevitelskou práci pod mořskou hladinou, kde na různých místech světa našel řadu lodních vraků. K posledním velkým nálezům patřily letos v zimě pozůstatky americké letadlové lodě Lexington potopené za druhé světové války. Předtím objevil se svým týmem křižník Indianapolis, japonskou válečnou loď Musaši či italský torpédoborec Artigliere; všechny skončily na mořském dně ve 40. letech minulého století.

Allen se svým aktivitám věnoval naplno přesto, že se u něj objevila rakovina. V posledních týdnech podstupoval léčbu Non-Hodgkinova lymfomu, zhoubného nádorového onemocnění lymfatické tkáně.

Allen stál například u zrodu vesmírné lodi SpaceShipOne, která v roce 2004 jako první soukromý stroj s lidskou posádkou překonala hranici vesmíru. Pro tento projekt jej oslovil návrhář plavidla Burt Rutan a Allen, vášnivý příznivec vesmírných letů a science fiction, na vývoj prototypu přispěl 20 milióny dolarů.

Allen také sponzoroval soustavu Allenových radioteleskopů (ATA), která z observatoře v Kalifornii necelých 500 km od San Franciska od roku 2007 mimo jiné pátrá po mimozemských civilizacích. Na projekt přispěl víc jak 30 milióny dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám